De Playlist #36:
Best Of 2019De meest opvallende tracks van 2019, gekozen door de mensen die in 2019 een Playlist samenstelden. De tracks komen van: Paul van 't Veer, HRTZ-crew, TrainWreckSessions, Starborough, ToMi, Luc Mastenbroek en Rogier van Hout + Stookhoksessiesleden Easyrider, TMBCT en Vigro een track geselecteerd.

Deze maand: Best Of 2019

Paul van 't Veer - check hier zijn Playlist
Alessandro Cortini - La Storia
Dit is mijn track van het jaar. Ik hou van diepe tracks waar beetje bij beetje de hemelpoorten open gaan. Cortini flikt dat keer op keer. Emozione #noborsato

HRTZ-Crew - check hier hun Playlist
Rido & Joe Ford - Blue Print
Een stevige neurofunkplaat voor de liefhebbers. Wat mij betreft ijzersterke sounddesign en drumprogrammering.
De reden dat ik voor deze track heb gekozen, is omdat deze mij het meeste heeft verrast in 2019. Ook behoren Rido en Joe Ford tot één van mijn favoriete producers op dit moment.

TrainWreckSessions - check hier zijn Playlist
Trancewax - Trance 22
edereen heeft er wel een paar…. Guilty Pleasures … Mijn plaat van het jaar 2019 is er zo één.

Garry Mc Cartney brengt sinds 2016 op zijn eigen label Trance Wax met enige regelmaat reworks uit van - laten we het - op ‘trance’ geïnspireerde tracks noemen gemixt met oldskool classics. Op eerdere releases kwamen onder meer Moby – Go, FSOL - Papua New Guinea en Golden Girls – Kinetic voorbij.

Hoewel de hype rondom Trance Wax inmiddels weer wat is gaan liggen, heeft hij met zijn alweer zesde release als Trance Wax wat mij betreft een pareltje van een ‘mash-up’ te pakken.

Te beginnen met één van de grootste hits van de heren Bervoets en De Goeij onder hun alias Rank 1: Airwave. Normaal niet echt mijn ding, maar de kracht van deze Trance Wax zit hem in de som der delen. De vocals van Rozalla’s Everybody’s Free (To Feel Good) klinken alsof ze voor deze rework gemaakt zijn en tillen deze release tot een significant hoger plan. Met het nodige kippenvel tot gevolg.

Daarom is deze Trance Wax nummertje 6 mijn onbetwiste plaat van het jaar!

Starborough - check hier zijn Playlist
Placid Angels - Vent
Luistertechno-veteraan John Beltran werd dit kalenderjaar 50. Hij zette dat lustrum luister bij met het prachtige album Hallo Androiden, boordevol ingetogen electronica die zo op zijn klassieker Ten Days Of Blue had kunnen staan. Het Japanse label Blue Arts Music bracht het uit op CD, Amsterdams liefhebbers-label Delsin gaf het daarna alsnog uit op LP, zodat het album de aandacht krijgt die het verdient. Het door mij zo geliefde format is weliswaar compact en bespaart je een hoop gezeik over "pressings", maar blijkt inmiddels meer niche te zijn dan inferieure dragers als die onhandig grote, krakende, je voortdurend tot opstaan en omdraaien nopende LPs of godbetert, het cassettebandje. Het zal wel iets met nostalgie te maken hebben. Die nostalgie is ook ruimschoots voorhanden op First Blue Sky, het album dat John Beltran onder het pseudonym Placid Angles uitbracht op het label Magicwire van Lone. Als Placid Angles permitteert de producer zich iets meer euforie dan op zijn producties onder eigen naam, als is de melancholische ondertoon nooit ver weg. Neem het prachtige vent: als Beltran na een uitgestrekt ambient intro de amen-breaks over de track uitstrooit, maak je geen bassface en start je geen moshpit. Je pakt je dansvloerkameraad vast, stamelt iets over dat het zo bijzonder is allemaal zo met die muziek en wellicht pink je een traantje weg. Zo mooi kan techno zijn!

ToMi - check hier zijn Playlist
Serge Devant - It's Like That (Sebastien Leger Remix)

Luc Mastenbroek - check hier zijn Playlist
Kelsey Lu - I'm Not In Love
Bloedmooie cover van een 70s classic: 10cc door Kelsey Lu, plus voice-over: big boys don't cry. 

Rogier van Hout - check hier zijn Playlist
FKA Twigs - Sad Day
Ik wilde voor deze lijst eerst de track ‘Sheriffi Is Scared’ van Ultra Magnetic MCs voordragen, een demotrack uit de jaren ‘90 waar Kool Keith wat mij betreft op z’n best te horen is. Eens in de zoveel tijd herontdek ik Ultra en draai dan voor een periode bijna niets anders (en dat is nu het geval). Maar omdat deze keus iets nogal solipsistisch heeft, heb ik besloten om te kiezen voor ‘Sad Day’ van FKA Twigs, van haar album Magdalene. Het nummer gaat volgens mij over een verloren liefde, maar het had van mij ook over het metselen van een bakstenen muurtje mogengaan: haar stem, de compositie en de productie op deze track zijn sowieso genadeloos mooi en dus hoort ‘Sad Day’ wat mij betreft in iedere eindejaarsplaylist.

TMBCT
Jon Hopkins & Kelly Lee Owens - Luminous Spaces
Als ik door mijn collectie heen ga en kijk wat ik het afgelopen jaar er aan heb toegevoegd is dat over het algemeen mistroostig, het piept, is niet altijd even makkelijk of vooral niet dansbaar. En dan net voor het vallen van de vlag tipt vriend Vigro mij een nieuwe track van mister Jon Hopkins. Het is een samenwerking met Kelly Lee Owens. In eerste instantie was het bedacht als een remix door Owens op ‘Luminous Beings’ van Hopkins, maar dit werd al snel een op zichzelf staande track door een nauwe samenwerking. Die vocalen en die ooh zo bekende Hopkins’ sound, het is fantastisch! Dat ik de man in het komende jaar eindelijk ga zien in een live optreden op piano en bijgestaan door diverse andere muzikanten (dus geen dj-set), draagt bij om ‘Luminous Spaces’ te kiezen als track van het jaar. Het nummer ligt pas eind januari in de schappen op vinyl. Was het nu al maar 2020…

Easyrider
Carbinax - Tiger By The Tail
Wat is het toch altijd weer een genot om nieuwe muziek te ontdekken. In dit geval; bij toeval (of niet...) een release kopen om vervolgens via Discogs het label verder te verkennen en dan nog veel meer muzikale pracht te ontdekken, heerlijk!

We hebben het hier over het label Furthur Electronix, gestart in 2017. Het label brengt vooral electro, techno, idm, ambient en drum’n’bass uit.
Wat ze ook doen is een compilatie serie uitbrengen op hun sublabel Touched Electronix. Dit is een samenwerking met Touched - Music For McMillan Cancer Support. De compilaties worden zowel gevuld door gelouterde artiesten als ook door jong, vaak nog onbekende, artiesten. Zeg maar gerust een muzikale win-win en dan ook nog voor een goed doel!
Begin dit jaar kwam editie 3 uit op 2x rood vinyl, met daarop wederom een heerlijke muzikale fruitschaal met eigenzinnige electronische muziek. Trademark van het label en de compilaties is dus wat mij betreft de eigenzinnigheid van hun tracks en artiesten.
Nummer dat er voor mij uitspringt is Carbinax - Tiger By Tail. De track is anders dan anders, fris, eigenzinnig, euforisch, sferisch, mysterieus en dat zonder dat er een serieuze 4 kwarts bas aan te pas komt. Vind iedereen dit tof, denk het niet, maar ik hou nu eenmaal van dit soort ruwe diamantjes puur electro genot.

Vigro
Axel Boman - Konoba Boba
Wat een fantastische producer is Axel Boman toch. De medeoprichter van het label Studio Barnhus heeft een uniek oor voor kwaliteit. Dat zijn album dan ook vol staat met heerlijke tracks zal geen verrassing zijn. De track Konoba Boba is echter wel van bijzonder schoonheid. De flow van de track is heerlijk, hij loopt en swingt op een ingetogen manier en de manier waarop de track na de break terugkomt is fantastisch.

Blijf op de hoogte