Easyrider

Op zo een bijzondere locatie en memorabel moment hoort een bijzondere platenkeuze zoals we dat als stookmembers tegen elkaar uitspraken, dit moeten “platen uit de vault” worden!

Zo gaven we elkaar de opdracht mee om ieder op ons eigen manier een muzikale invulling te geven aan het thema “platen uit de vault”.

Ik vond dit als vanzelf supergaaf maar wel een lastige opgaaf, enerzijds omdat het maar een uur muziekvulling kan zijn en anderzijds de invulling van het begrip “platen uit de vault”. Lang dacht ik mijn meest dierbare platen te gaan selecteren of de meest waardevolle of de meest gezochte of de meest obscure… tja, wat is haalbaar, wat is reëel voor een uurtje muziek, en waar kies ik voor… 

Uiteindelijk is het een samensmelting van bovenstaande voorwaarden met als zwaarst tellend argument “platen waarvan ik vind dat ze het verdienen om (weer) gehoord te worden”, het zijn platen die in de vergetelheid van de immer uitdijende muzikale kosmos zijn geraakt en die nu door mijn muziekcaros weer zijn binnen gehengeld… Leuke beeldspraak… maar in de praktijk betekende dit voor mij… Hup de zolder op! Trap erbij en door de vakken met platen waar ik niet meer zoveel kwam… Man, wat lekker was dat om te doen. Timo belde me in de aanloop naar het event en was ook al zo enthousiast over de voorpret van luisteren en selecteren!

Een heel proces dus, uiteindelijk, en echt, was nu al met pijn en moeite om op 150 platen uit te komen. Maar toen moest ik nog door selecteren tot aan de tas die ik mee zou nemen naar de kluis in Rotterdam, waahhh... Duurde uiteindelijk nog een week om tot die tas te komen. Welke plaat absoluut wel, welke plaat wel/niet, welke plaat ja/tenzij, welke plaat als er tijd/ruimte in de set overblijft en welke toch maar niet… Een ingewikkeld denkproces in mn hoofd en luisteren, nog eens luisteren, wegleggen en 3 dagen later weer luisteren. Ben ik een muzieknerd, ja dat ben ik

Maar goed, uiteindelijk dus naar Rotterdam met een bomvolle platentas, ik schat ca 60 platen. Ik had  1 geluk, ik moest als laatste. Dan daarnaast ken ik mezelf… ik bepaal bijna nooit van te voren exact welke platen ik ga draaien maar laat dit op het laatste moment vooral afhangen van de sfeer, het publiek (nu dus ff niet…) en de setjes van mijn stookkompanen… dus op voorhand dank mannen voor de inspiratie en de uiteindelijke platenkeuze!

Welke platen het uiteindelijk geworden zijn lees je hieronder in de tracklisting en de bijbehorende verhalen.

Dan nog dit:

Zoals ik de laatste tijd vaker aan mezelf merk ben ik niet (meer) zo tevreden over m’n mixtechniek. Word ik kritischer op mezelf of ben ik minder gefocust op de techniek… ik denk vooral het laatste. Muziek is emotie, beleving en gevoel, en dat is misschien nog wel belangrijker voor me geworden dan ooit tevoren… De selectie, de te brengen boodschap, de sfeer en het gevoel van de muziek, de compositie, de authenticiteit, het verhaal bij/achter de plaat! Daar was het mij vooral om te doen!

In geval van mijn selectie. Luister eens wat voor moois er in het verleden en in de geschiedenis van de elektronische dansmuziek is gecreëerd, kijk/hoor die pareltjes eens schijnen zodra ze onder de naald liggen!

Enjoy!

Tracklist:

01)  Elbee Bad – The Story Of House Music (Bad’s Preachapella) [label Nu Groove] 1989

Iedereen kent de acapella wel zo’n beetje van In The Beginning There Was Jack, en ja die is echt legendarisch, ga ik hier zeker niet ontkennen, maar… er zijn zeker nog andere heerschappen geweest die iets zinnigs in woord wilden zeggen over elektronische dansmuziek, zo ook Lamont Brett Booker aka Elbee Bad aka The Prince Of Dance Music. Een producer van de begin dagen in het ontstaan van de house zoals we die muziek nu zo gewoon vinden. Niet bekend bij het grote publiek. Dit vooral door zijn bescheidenheid en terughoudendheid, muziek maken vanuit je hart daar ging het hem om. De beste man is helaas afgelopen 9 maart 2021 overleden. Om met deze 2 platen van hem te starten heeft voor mij dus een dubbele betekenis gekregen zoals jullie nu zullen snappen. Een ode aan de man en eerbetoon aan zijn repertoire en dus zowel de accapella als de mooiste track die hij ooit heeft gemaakt hier als de eerste twee platen.

02)  Elbee Bad – The New Age Of Faith – Act 1 The Sea: Birth [label Nu Groove] 1989

In 1989 produceerde hij een redelijk ongebruikelijke track in zijn doorgaans donkere techno, acid en jackin’ house producties. Op het label staat: New Age Bonus Track – The New Age Of Faith en bestaat uit 3 acts. De eerste keer dat ik deze track hoorde was geloof ik op een vage tape die ik van allerlei opnames bij elkaar geplakt had. Ik heb nog gezocht maar kon de cassette niet meer vinden. Jaren later kocht ik Sabres Of Paradise – Smokebelch (Beatless Mix) op een one-sided 7” via Ebay was dat geloof ik. Ik heb jaren gedacht dat de track op de cassette een remix was van de Sabres. Totdat ik deze Elbee Bad plaat kocht op de platenbeurs, originele persing uit 1989, yes! (nerd…) En tot mijn verrassing trof ik daar dus deze bonustrack aan, identiek aan de track op mijn cassette. En wat bleek, de alom geprezen track Smokebelch was volledig geïnspireerd (ik vind gejat zo plat klinken) op Elbee’s track! Zo ik nu lees heeft Andrew Weatherall volledig toegegeven dat hij zwaar gefascineerd en geïnspireerd was van deze iconische en originele track. Je zult begrijpen dat dit een uitermate passende plaat is in mijn selectie en dat deze plaat dus moest worden gedraaid en gehoord! The New Age OF Faith en faith kunnen we nu ook wel een beetje gebruiken als mensheid, is het niet?

03)  Elements Of Life – Dark Intervals [Oxygen Music Works] 1994

Voordat internetverkoop zijn intrede deed kocht ik nagenoeg al mijn platen bij RARE-records in Eindhoven, wat een fijne en geweldige zaak met eigenaren Jurgen en Astrid. Zo jammer dat de zaak uiteindelijk ter ziele is gegaan. Als ik langskwam gebeurde het nog wel eens dat Jurgen zelf aan het draaien was en vaak verraste hij mij met zijn platen. Zo ook bij deze dubbelaar uit 1994 van de formatie Elements Of Life, met 4 kanten muziek en absoluut geen een slechte of mindere track! Jurgen draaide Opening – Dark Intervals (loopt in elkaar over) en ik sloeg stijl achterover… Wat een fantastische starter / “break in een set” plaat. Mysterieus, sferisch, opbouwend en hypnotisch. Die moest ik absoluut hebben! Ik heb deze plaat menig keer gedraaid in De Drie Snoeken en deze plaat ligt in het verlengde van een track als Liasions D – He Chilled Out, een track die veel mensen wel kennen en overigens ook wel terecht. Maar daarom in mijn selectie Opening-Dark Intervals omdat ik deze plaat gewoon zwaar ondergewaardeerd vind en dat deze track dus de aandacht (opnieuw) verdient!

04)  Blunted Dummies – House For All (Original Mix) [Definitive Recordings] 1993

In 1991 kwam er een radioprogramma op de Nederlandse ether die louter elektronische dansmuziek ging draaien. Een uur een mix van een bekende DJ en een uur de beste nationale en internationale dansmuziek. Het programma werd gepresenteerd door DJ Robin “Jaydee” Alders en heette For Those Who Like To Groove. Wat een openbaring was dat voor me, ik hing letterlijk elke week aan de boxen van mijn stereo gekluisterd en tapes in de aanslag om zijn shows op te nemen. Via teletekst kon je later terugzoeken welke tracks gedraaid werden, vaak klopte daar niet zo veel van, met frustratie bij de luisteraars tot gevolg. Zelfs in het Nederlandse dansblad Bassic Groove deden luisteraars een oproep voor ID’s van de gedraaide platen. Wat een tijd, hoe anders met nu.

Een van de DJ’s die gevraagd werd was DJ Rob uit het beroemde (en beruchte) Parkzicht uit Rotterdam. De discotheek die in de omtrek vooral bekend stond om het draaien van de hardere house en snellere beats. Echter was zijn mix bij FTWLTG behoorlijk “mellow” en dat stond mij bijzonder aan, wat een platenkeuze en weergaloos gemixt! Een van de nummers, zo bleek voor mij later, toen ik de vele classics die verbazingwekkend genoeg op voorraad waren bij RARE-records beluisterde, was deze Blunted Dummies met de track House For All. Een gat in de lucht was het gevolg en het amuseerde Jurgen en Astrid altijd als ik zo blij reageerde na het beluisteren van hun schatkamer! De track is voor de insiders behoorlijk bekend maar toch vond ik dat deze plaat niet mocht ontbreken in deze selectie. De hypnotische opbouw en catchy groove maar ook vanwege zijn eenvoudige maar treffende titel House For All!

05)  Density – Yes (I Love You Baby) [MBG International Records] 1992

Nog zo’n plaat die ik al jaren op mijn cassette had staan van een van de shows van For Those Who Like To Groove maar er maar niet achter kon komen hoe de plaat heette… Frustrerend maar oh zo lekker als ja dan puur toevallig deze plaat mee neem op de platenbeurs, eigenlijk meegenomen vanwege het label, een gokje zoals ik dat vaker deed en er dan thuis achter kom dat je een plaat gevonden hebt die je al zo lang zocht, zo fijn!

Een handvol Italiaanse producers hadden begin jaren ’90 een echt neusje voor het produceren van groovy, catchy en melodieuze tracks die bijzonder goed aansloegen in de grote clubs op Ibiza, Spanje en de UK. De sound kenmerken we nu als 90’s Italian Deep House. Vele en prachtige producties pronken in mijn platenkast, lastig kiezen, kon er zo nog tientallen hier hebben gedraaid, maar de toevallige catch en lange zoektocht naar deze plaat heeft de doorslag gegeven.

De plaat is geproduceerd door Density, een producersduo gelieerd ook aan het Italiaanse label MBG. De plaat dateert uit 1992 en klinkt by far nog niet gedateerd en dat is echt heel knap, zeker voor een clubhouse track. Voor mij een kneiter, toen en nu, maar door velen gemist en dus perfect passend bij mijn selectie platen van vandaag.

06)  The K London Production Club – I Believe (Acapella) [K4B Records] 1993

07)  The K London Production Club – I Believe (The Hum Drum Mix) (Act 2) [K4B Records] 1993

Ik heb mijn hele muzikale leven al een zwak voor garagehouse of soulful house. Ik krijg bij groovy geproduceerde tracks met een sterke vibe en catchy vocal gewoon een feel-good gevoel, iets euforisch, iets zaligs, iets waar ik blij van wordt. Zoals ik vroeger al zei, ik ben meer een mellow man.

Maar leuk gezegd, welke van de grofweg 500- 600 garage house platen ga ik dan draaien. Tja, niet zo makkelijk dus. Dit was echt moeilijk. De essentie van garagehouse en mijn vroegste ervaring kwam door een setje van Joost van Bellen, ja echt, Joost in die tijd, circa 1991, draaide vooral groovy garagehouse, in ieder geval in zijn mix die hij op kerstavond 1991, geloof ik, draaide bij VPRO radio. En daar kwam ik goddelijke tracks tegen, garage house had definitief mijn aandacht. Het duurde echter tot de aanschaf van de mix-cd, ja ook ik heb een tijdje CD’s gekocht, van DJ Johnson, een Amsterdamse DJ vooral actief in de gay scene in Amsterdam en die draaide in discotheek Havana om deze track te ontdekken. Zijn mix serie heette Upstairs at Club Havana. Deel 3 vond en vind ik de beste en daar kwam ik deze vocale track tegen. Wat een plaat is dit toch, iedere keer als ik m opzet spat de energie er nog steeds vanaf. De groove in de The Hum Drum Mix is voor mij ongeëvenaard en de vocal van Maydie Miles is krachtig, puur en echte soul. Een plaat waar ik altijd een glimlach van krijg en die ik jullie dus niet wil onthouden. Hier is de track in de essentie van garagehouse!

08)  Ashra – Ocean Of Tenderness [Virgin] 1977

Er zijn hele dikke boeken geschreven en ongetwijfeld vele blogs en fora vol met verhalen en meningen over de essentie en ontstaan van elektronische dansmuziek, vele ontstaansverhalen, bestempelde pioniers en invloedstheorieën. Mooi om te lezen en veelal voor mij altijd waar want muziek is beleving en zeker elektronische dansmuziek is altijd al aan evolutie onderhevig geweest en… perceptie en interpretatie zijn menselijke trekjes. Toen ik tegen deze plaat aanliep kon ik niet geloven dat deze al reeds in 1976 is geproduceerd. Hoe dan…? dacht ik. Ambient in zijn vroegste en puurste vorm, voor mij dan, gelet op hetgeen ik benadrukte in mijn intro… het draait allemaal om beleving.

Ashra is een producers collectief van 4 mannen waarvan er 2 erg invloedrijk zijn gebleken, aldus de boeken, blogs en fora, maar belangrijker, kijkend wat zij muzikaal op de wereld hebben gezet. De meeste van jullie zullen Manuel Göttsching wellicht wel kennen. Hij produceerde in 1984 het album E2-E4, een elektronisch balearic album, een meesterwerk. De tune is later commercieel bekend geworden bij het grote publiek door Latino Sueno met de gelijknamige track Latino Sueno.

Maar dan dus Ashra met zijn New Age Of Earth album, wat dus door Manuel en zijn kompanen al 8 jaar voor E2-E4 gemaakt is. Zo’n beetje dezelfde tijd dat Kraftwerk met zijn Trans Europa Express kwam. 

De mannen van Kraftwerk zijn voor het grote publiek de bekende pioniers, uiteraard! Maar persoonlijk heb ik meer een zwak voor Ashra, melodieuzer, sferischer, meer balaeric, space en ambient. Dat verklaart mogelijk mijn voorkeur voor de meer ambient, progressive en leftfield georienteerde muziek, al hoewel ik een stevige set techno ook zeer kan waarderen!

Het is dus Ashra geworden met de track Ocean Of Tenderness! Ga vooral het hele album luisteren, prachtig meesterwerk en dan te bedenken dat het anno nu al weer 45 jaar oud is, hulde alom!

09)  Kings Of Tomorrow – Untitled Intro [Zestland Records] 1996

Intro/overgangsplaat, ga vooral het oeuvre van KOT luisteren als je van soulfulle en groovy house houdt, echt top! 

10)  Petter – These Days [Deep Records] 2003

In 2003 kwam de beste mix-cd uit ooit gemaakt, lekker bescheiden mening van me, maar vind ik dus gewoon. Balance 005 – James Holden. Alles klopt in deze mix, de platenkeuze, de mixovergangen, de sfeer, de kleur van de muziek, het verhaal, maar vooral, het gevoel. Een muzikaal epos dat gewoon klopt van begin tot eind. En nog vind ik dit fantastisch om op te zetten, ongeëvenaard. Nagenoeg alle platen in deze mix vind ik echt top, enkelen gaven me kippenvel, sommigen geven me nu nog kippenvel en dat zijn de echte pareltjes!

Zo dus ook Petter met zijn absoluut breathtaking track These Days. Een plaat die zowel een traan als een glimlach op je gezicht geven, uniek en een one of a kind track en dan te bedenken dat Petter 17 jaar oud was toen hij deze track maakte, briljant en geniaal tegelijk!

Petter Nordkvist, een zweedse jonge producer, samen met James Holden en Nathan Fake de vaandeldragers van een nieuw geluid aan het begin van ’00. Ik denk dat daarom de Balance mixcd van James Holden zoveel indruk op me maakte. Het was een geluid wat ik niet eerder op die manier in elektronische dansmuziek had gehoord.

In 2003 werkte ik in Roelofarendsveen aan de aanleg van de HSL. Op mijn weg naar huis of in de pauze kon ik het niet nalaten om af en toe op zoek te gaan naar in de buurt gelegen platenzaken. Zo kwam ik dus in Leiden terecht bij Forbidden Planet Records, een klein platenwinkeltje waar ik snel de bakken met platen had gevonden. En daar, jawel, mijn hart sloeg even over, vond ik Petter – These Days op het Deep Records label. Wauw! De hele terugreis tot ik thuiskwam had ik een big smile op mijn gezicht, zo intens blij!

Petter – These Days is tijdloos, een blauwdruk, een statement maar bovenal wonderschoon, nu en for ever!

11)  The Groove Improvement – Columbarium [Groove Infinity] 1996

De meeste echte house fanaten kennen allemaal de fantastische plaat van Orlando Voorn onder zijn pseudoniem Format met zijn tijdloze track en zeker een van mijn klassiekers Solid Session. Die plaat vond ik te makkelijk om hier te draaien. Wel ben ik op zoek gegaan in mijn collectie naar een plaat die ik qua gevoel en sfeer veel weg vind hebben van Solid Session en in potentie ook bekend had kunnen worden en dat op de een of andere manier niet geworden is. Dat heeft mij altijd verbaasd over deze gekozen plaat van The Groove Improvement. Zelf heb ik deze track regelmatig, met de juiste timing voor de sfeer, gedraaid in de Drie Snoeken, en dat was geweldig! Dit had ook een echte Gerben Vos plaat kunnen zijn, later meer over hem

The Groove Improvement, een Nederlands initiatief van Georgio Schultz, die al onder andere namen actief produceerde en zijn platen uitbracht bij onder andere Outland Records in Amsterdam en dan nu dus met deze plaat op zijn eigen label Groove Infinity. Ik heb lang in mijn geheugen gegraven maar weet nu weer waar ik deze plaat heb opgedaan. Het was in Den Haag in het bijzonder sfeervolle en gastvrije platenwinkeltje Dischi Records. De winkel werd gerund door Maurits Paardekooper (van Gateway Experience faam) en zijn vrouw. De winkel had de uitstraling van een woonkamer of salon. Luxe zetels, grote planten en lounchebanken en beneden in de kelder stonden de draaitafels om je platen te luisteren. Wat een genot om zo platen te kopen, Maurits en zijn vrouw waren super gastvrij en altijd enthousiast over de platen die je kocht. Vaak had Maurits allerlei leuke verhalen over de platen, waar hij ze ingekocht had en weke artiesten en/of producers hij had ontmoet of mee had samengewerkt. Echt jammer dat ook dit uiterst fijne platenwinkeltje inmiddels ter ziele is gegaan. Erg fijne en dierbare platen gekocht.

Maar goed, het was dus daar dat ik deze plaat voor het eerst hoorde. Het gevoel wat ik toen de eerste keer had heb ik nu nog steeds als ik deze plaat opzet. Hij heeft voor mij veel weg van Solid Sessions, qua sfeer, de opbouw, de drive maar bovenal het gevoel.

Echt een van mijn persoonlijke favorieten en veel te goed om volledig in de vergetelheid te geraken, vandaar dit persoonlijke pareltje in deze selectie.

12)  Felix Da Housecat – Be 4 Wuz Then [Radikal Fear] 1995

En weer zijn we bij RARE-Records in Eindhoven, wat een bak aan pareltjes heb ik daar aangeschaft, iets wat ik me nu achteraf meer en meer realiseer. Zo kende ik deze track Be 4 Wuz Then al van een cd die mijn beste vriend Jeroen Vos me al eens heeft laten horen, volgens mij een mix-cd van 100% Isis. En toen kwam ik dus de plaat tegen met deze fantastische track erop, yes! Ik heb wel erg getwijfeld of ik deze track zou draaien of Submarine op de AA kant want die is ook echt fenomenaal, echter 11 minuten lang en als je die echt goed wil beleven moet je die helemaal meekrijgen. Dus voor degenen die spotten en op zoek gaan adviseer ik om dit eerdere werk van Felix Stallings aka Felix Da Housecat, een ware muzikale duizendpoot uit Chicago, helemaal te gaan luisteren, episch is het woord!

13)  Bobby Forester – She Loox Different (Original Mix) [EC Records] 1999

Tja, dit is er nou zou een. Een echte Gerben Vos plaat! Degenen die draaiavonden van Gerben in De Drie Snoeken hebben meegemaakt begrijpen precies wat ik bedoel.

Gerben was mijn DJ maatje in de tijd van De Drie Snoeken en bovenal vriend voor het leven. We kochten ook altijd samen platen bij RARE-Records. Waar ik destijds meer clubhouse, zeg commerciëler georiënteerd was, was Gerben juist op zoek naar meer excentrieke muziek, zeg maar anders dan anders muziek. Het leverde altijd bijzonder muzikaal gevarieerde avonden op als we samen draaiden. Ik met mijn crowd-pleasures en Gerben met zijn waagstukken, een schitterende combi die zo heeft moeten zijn!

Nu terugkijkend heeft Gerben altijd een echte neus voor goede meer vooruitstrevende en soms ook extravagante muziek gehad, toen wellicht niet altijd begrepen maar dan nu in ieder geval door mij o zo gewaardeerd.

Zo ook deze plaat van Jori Hulkkonen onder zijn pseudoniem Bobby Forester, techno met gevoel, excentriek, pakt je bij je lurven. Opzwepend, ritmisch en melodieus, deze plaat heeft het allemaal.

Niet heel bekend geworden bij het grote publiek, ondanks dat hij nog op het Rotterdamse EC-Records van Michel De Heij is uitgekomen, maar wat een pareltje, eentje die weer moet worden gehoord en dus in deze selectie!

14)  Alëem ‎– Felix Yo! (Clichy's Mix) [Pro-Zak Trax] 1994

Dat ook de Fransen goede elektronische muziek kunnen maken weet iedereen. Namen als Laurent Garnier, Agoria, Etienne de Crecy, Thomas Bangalter en Phillipe Zdar zijn best bekend bij velen. Ik ben dus op zoek gegaan naar minder bekende platen uit Frankrijk maar wel met een goud randje. En daar komt mijn andere beste vriend, Jeroen Vos, yep, broer van, in beeld. Jeroen was altijd trouw Drie Snoeken ganger en steevast te vinden op de dansvloer! En Gerben en ik plaatjes draaien, prachtig vond hij het. Als we dan thuis bij hem op visite kwamen liet hij vaak de nieuwste CD van de Essential Elements horen, hij had ze allemaal, en daar hoorde ik deze beauty voor het eerst. Reeds door de eerste openingstonen schoot ik overeind. Jeroen, laat mij de hoes van deze CD eens zien. En zo ontdekte ik dus deze plaat van de Franse formatie Alëem. Een plaat die ik nog steeds een echt eigen geluid vind hebben. Ik moest wel even speuren op internet voordat ik de plaat te pakken had. Felix Yo! is uit 1994 en mijn inziens erg onder de radar gebleven en dat is stikzonde en onbegrijpelijk voor zo’n goede plaat!

15)  Jark Prongo – Wave 2081 [Hooj Choons] 1999

Gaston Steenkist en Rene Ter Horst zijn twee Nederlandse producers met een enorme lijst aan gebruikte pseudoniemen. De meest mensen kennen ze als Zki & Dobre, Fresh Tunes, Rene Et Gaston, Chocolate Puma, Basco maar ook als Jark Prongo, het alias wat ze gebruiken voor hun meer donkere en stevige uptempo tracks. Ik was alleen volledig verrast toen ik, zoals ik meestal 1 keer per maand met Jeroen Vos bij Fame in Rotterdam nieuwe muziek ging spotten, de mix cd van Deep Dish – Yoshiesque luisterde met daar een magistrale ambient spacey track van onze nederlands producersduo hoorde, Dit was Wave 2081 en die ben ik daarna dus ook snel op de zwarte plak gaan aanschaffen. Een bijna on-nederlands tintje en behoorlijk out of the box van wat we normaal van de mannen krijgen voorgeschoteld, maar voor mij een echte klassieker die zeker weer eens gehoord mag worden! 

16)  Symphony Of Love – Tranquility [Experimental] 1993

Sommige platen hebben dan weer weinig woorden nodig, maar gewoon luisteren. Op een platenbeurs meegenomen op zicht en thuis volledig overdonderd worden door de sound die uit de speakers schalt. Wauw was wat ik dacht, dit was trance voordat er trance was. De melodie, de uptempo beat, fantastisch gedaan, tijdloos, gewoon over 40 jaar nog draaien deze plaat, wauw!

17)  Friction & Spice – You Make Me Feel So Good (Remix) [Cosmic Records] 1996

Als Gerben lekker op dreef was en zijn toppertjes draaide kwam deze ook altijd langs. De plaat overdonderde me iedere keer en eigenlijk doet ie dat nog. In de tijd dat we samen platen kochten, kochten we de platen meestal niet dubbel, zo hadden we meer variatie en meer platen te draaien. Ik moet zeggen dat ik lang spijt heb gehad dat ik deze niet ook meegenomen heb. Gelukkig kwam daar dan internet en later Discogs en zo heb ik deze prachtige plaat ook aan kunnen schaffen. Friction & Spice zijn 2 Amerikaanse producers uit Los Angeles en produceren breakbeat met een techno twist. You Make Me Feel So Good (Remix) schalmt genadeloos door de speakers, dreigend en drijvend, hypnotisch en opzwepend, eenmaal gehoord vergeet je deze track niet meer. Zou deze graag nog eens in een stadion of festival willen horen op een echt geluidsysteem, wie weet. Ik wilde jullie deze track in ieder geval niet onthouden daar is ie gewoon veel te goed voor!

18)  DJ Skull – The Graveyard Orchestra [Djax-Up-Beats] 1995

Hoe knap kun je een track maken waarbij de sfeer, die bijna tastbaar wordt, je bij je ziel beetpakt en voordat je het weet je jezelf in een slechte horror movie waant. De titel van de track kun je dan ook bijna zelf bedenken… The Graveyard Orchestra indeed… Ik ben niet uitgesproken fan van het werk van DJ Skull, vaak te kaal en vooral harde minimal techno, maar dan als laatste afsluiter op je dubbel EP dit nummer, man wat briljant. Dit zijn de hidden pearls die je maar net moet weten te vinden, blij mee, echt, heerlijk diep en duister nummer, bijzonder… one of a kind!

19)  Boards Of Canada – Korona [Not On Label] 1996

Ik geef toe, ik ben niet de vroege volgeling van de Boards Of Canada. Heb deze, kan nu ook zeggen, geniale producers, pas laat ontdekt. Ik vond het vroeger te moeilijk, te psychedelisch en nu smul ik ervan en heb ik spijt dat ik niet eerder platen van ze heb gekocht. Maar ja , zo gaat dat vaak en tegelijkertijd heerlijk om muziek te (her)ontdekken.

Leve de platenbeurs als het dit nummer aan gaat! Mijn bezoekjes aan de platenbeurs in Utrecht met vriend en mede vinylfanaat Martin zijn legendarisch. Heel veel platen diggen, voor mij vooral op naam, label, remixer, producer ed. Zo ook deze. Boards Of Canada, oh, ja, zal wel goed zijn, neem ik wel mee. Kan me voor 4 euro geen buil vallen toch… Ik heb m al een tijdje maar ben de tracks vaker en aandachtiger gaan luisteren en snap nu beter waarom deze producers zo geadoreerd worden. Werkelijk magistrale track en ook nog met zo een toepasselijke titel Korona in deze pandemische situatie. Ik denk niet dat de heren een vooruitziende blik hadden… maar deze moest gewoon mee en kenmerkt ook wel als meeste van al deze platen in deze selectie de schoonheid van elektronische dansmuziek en het deel van het spectrum waarbinnen ik me de laatste jaren heel graag begeef.

20)  Metro Dade – The Andor Voyage [Music Man Records] 1995

Tja, dan sta je in Rotterdam te draaien in een kluis en dan mag een plaat van een echte Rotterdamse producer natuurlijk niet ontbreken… maar ja, dat is ook weer makkelijker gezegd dan gedaan. Wie dan, Jochem Paap, Michel de Heij, Jeroen Verheij… Nope, ik heb gekozen voor Gert-Jan Bijl onder zijn techno alias Metro Dade met zijn allerbeste track The Andor Voyage en wat een voyage het is… Ik vind deze track zo enorm onderschat en onderbelicht en tegelijktertijd Gert-Jan zo’n geweldige producer! Ook als Gerd, NY Stomp en Geeeman in zijn meer jackin stompin “In The Beginning There Was House” hoekje vind ik zijn producties echt geweldig dus deze man geef ik graag een welverdiend ere plekje in mijn lijst. The Andor Voyage uit 1995, wat een plaat blijft dit toch!

21)  Reload – Peschi [Evolution] 1992

Ik heb nog een 20 a 25 cassettes met allerlei opnames, For Those Who Like To Groove, Rave Radio, Chemistry enzo… Op een van die cassettes stond een nummer dat ik zo goed vond en nog vind en ik kon heel lang er maar niet achter komen wie het gemaakt heeft…

Ik ben de laatste jaren best fervent poster van mijn muziek op Instagram en volg daar inmiddels best veel mede liefhebbers die zeer interessante en voor mij nog onbekende juweeltjes posten, dat is goed te zien aan mijn wantlist op Discogs overigens… Zo gebeurde het dat ik dus deze plaat langs hoorde komen en ik sloeg stijl achterover, wtf, dat is die ene plaat die ik al zo lang zocht… Hoppa, nu wist ik de titel en het was een uitgekomen op het legendarische label Evolution van Tom Middelton en Mark Pritchard aka Global Communication aka Jedi Knights, sterker, Reload is een vroeg pseudoniem van de heren zelf! Nu viel het kwartje, niet normaal, dit was dus eigenlijk een early Global Communication track. Nou, dat de heren produceren van eclectische tracks al vroeg in de vingers hadden bleek dus wel. Peschi is een stomper, uptempo, early trance, early progressive, sferisch en melodieus. Een plaat die je nooit meer vergeet.

Drie weken voor het event uit heb ik m besteld via Discogs, wel wat duurder dan de normale prijs, maar hey, deze kan echt niet ontbreken in de collectie, en ja, hij kwam dus 2 dagen voor het event binnen. Man wat was ik blij, nu kon ik m draaien en terecht! Voor de kenners een zeer bekende track maar voor mij dus uit mijn vault, al was dat in dit geval een cassettebandje TDK SA-90…

22)  Chemistry – Heartbeat [Zounds] 1997

De geestelijk vader van de voor mij belangrijkste inspiratiebron in mijn vroege jaren van kennismaking met elektronische dansmuziek mag natuurlijk niet ontbreken in deze selectie. Robin “Jaydee” Alders, presentator, host en creatief brein achter radioprogramma For Those Who Like To Groove. Nu was Jaydee met Plastic Dreams te voor de hand liggend en ook zijn b-kant Single Minded People vond ik nog te voor de hand liggend voor deze selectie. Dus verder graven… wat had hij nog meer geproduceerd. Tuurlijk, waarom had ik niet eerder aan die plaat gedacht. Robin heeft ook enkele platen uitgebracht onder zijn pseudoniem Chemistry. Zo ook Heartbeat. Wat ogenschijnlijk begint als een wat kazig klinkende hardhouse plaat ontvouwt zich als een echt pareltje met de zo bekende en geniaal gearrangeerde piano melodielijn van Robin. Hij stond tijdens zijn shows al bekend als liefhebber van de meer melodieuze house en daar is hij met Heartbeat meer dan goed in geslaagd wat mij betreft. Dit is naar mijn idee echt een plaat die volledig onder de radar is gebleven, echt zonde, want wat een heerlijke uptempo passievolle plaat die meer bekendheid had mogen genieten, zo hier in mijn vault selectie!

23)  Romanthony – The Wanderer (Tronic Key Vox) [Density Recordings] 1999

24)  Romanthony – The Wanderer (CD Remix #9) [Prescription] 1994

Tja, en dan moet je met een plaat eindigen, hoe dan, wat dan… ik had er vier in gedachten en die hadden allemaal even goed geweest wat mij betreft, maar ja ik kan er maar 1 draaien. Dus niet Mythe met Heart Over Mind, niet Chemical Brothers met One Too Many Mornings, niet Underworld met The Brown Acid maar wel Romanthony met zijn epische The Wanderer track, waarom?, tja, ik denk omdat ik Romanthony met zijn eigenzinnige muziek respect wil betuigen. Een producer die geloofde in zijn muziek en de boodschap die hij daar bij had. The Wanderer is pure muziek for your mind, your body and your soul.

En zoals ik dat al vaker heb gememoreerd, muziek is een universele taal maar tegelijkertijd ook een zeer persoonlijk beleving. Oordeel dus niet over een ander zijn voorkeur, niet in zijn muziek, niet in zijn geloof en niet in zijn overtuiging. Muziek moet juist verbroederen!

Ik heb met heel veel plezier en passie deze selectie mogen draaien, liever gezegd mogen “brengen” bij jullie de luisteraars en hopelijk ga je net als ik elke dag weer op ontdekking in ons prachtig door de jaren heen met elkaar gecreëerde mondiale muzikale universum en kun je iedere dag opnieuw net zo genieten van muziek als ik!

Wilco aka Easyrider, april 2021

Blijf op de hoogte