De Playlist #7: Van ToomIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Van Toom

In een vorige editie van de playlist (Arnoud’s lijst) werd er al een lijst samengesteld met als thema: het einde der tijden, waarin tracks die zowel iets droevig als iets moois bevatten voorbijkwamen. Maar wat nu als het einde al is geweest? Wat nu als dit het gevolg is van het einde der tijden?

Een wereld na een grote ramp mag zich een dystopie noemen. Een wereld met voornamelijk akelige kenmerken: een strik regime dat de dienst uitmaakt met de belofte tot verbetering van de situatie en een gebrekkige vorm van vrijheid om twee karakteristieken te noemen. Het contrast met diens tegenhanger, de utopie, vervolgt zich ook op de manier waarop beide vormen worden beleefd. Een utopie is goed voor de gehele samenleving, maar een dystopie kan door een individu al als zodanig worden aangemerkt. Opvallend genoeg komt de laatste de afgelopen jaren vaker voor in de media. Denk maar aan The Hunger Games serie (Collins), The Circle (Eggers) of de Bioshock series (Bioware).

Deze playlist/mixtape poogt je in een uur in andere wereld te brengen. Veel ambient, soms wat techno, maar geen clubvariant, want in een dystopie wordt niet gedanst op de vulkaan, die is dan al uitgebarsten. Dit zie je al meteen terug in de artiesten: Raime, Roly Porter en Fis staan niet bekend om hun dansbare tracks en zullen dan ook goed passen bij het thema.

Blijf op de hoogte