De Playlist #89: Henkjan Olthuis



Iedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Henkjan Olthuis

Stookhoksessies - Henkjan’s Playlist

Deze playlist is een tribute voor Bandcamp, een platform waar ik ongelofelijk veel nieuwe muziek door heb gevonden, en waardoor ik artiesten beter heb kunnen steunen dan een anderhalve keer luisteren naar een stream.  Wel een beetje wrange humor dat deze playlist dan uitgerekend op Spotify staat, de slechtst betalende van al die streaming diensten.

Maar Bandcamp: voor wie het niet kent, dat is een platform waar artiesten en onafhankelijke labels hun muziek kunnen uitbrengen, en via dat platform direct aan de fans verkopen. Waarbij het platform maar een vrij beschaafd deel als fee inhoudt voor alle kosten. Je kan de muziek die er op staat gewoon luisteren, net als iedere andere streaming service, maar het verschil zit ‘m in dat je pas betaalt als je iets mooi vindt, dan koop je die track, of het digitale album (te downloaden, of spelen vanuit de app), of het fysieke album (LP, CD, Cassette), of wat merch van de artiest.

Ik had willen beginnen met mijn allereerste Bandcamp aankoop, het album Secrets Nobody Keeps van Jon Gomm (die ik weer ontdekt had via het legendarische VPRO zondagochtend TV programma Vrije Geluiden, maar ik dwaal af), maar ja dat staat niet op Spotify, dus nodig ik de lezer uit dit vooral zelf te gaan luisteren op Bandcamp. Wel heb ik de albumcover als plaatje voor deze playlist gezet, zo staat hij er toch nog een beetje in. Onderaan dit blog heb ik een link gezet naar mijn Bandcamp Collection, mocht je willen zien wat ik daar allemaal nog meer heb staan naast deze 15.

Ik heb de playlist samengesteld met geen ander idee dan dat ik het nummer volgens mij wel de moeite waard is om hier te delen, om te laten zien waar ik zoal naar luister. Wel met een verhaal er achter, vaak over hoe ik die specifieke muziek ontdekt heb, maar soms ook gewoon waarom ik dit graag wil laten horen.  Without further ado, hier istie: 

  1. KAUAN is een Finse band, die op dit album het bizarre verhaal van het Ongeluk in de Djatlovpas vertelt.
  2. Julia Kent is een Canadese (ze woont nu in New York) componiste en celliste, die in haar composities Cello, loops, electronica, en field recordings mengt
  3. Het Noorse Ulver is meester in het vinden van nieuwe wegen in hun muziek.  Ooit begonnen als donkere metal band, hebben ze zo ongeveer alle genres wel gehad lijkt het. Deze song komt van hun album Shadows of the Sun uit 2007. Ik leerde ze kennen in 2019 via hun album Drone Activity en heb via Bandcamp al hun andere albums gevonden.
  4. Michael Stearns is een amerikaanse componist die al lang electro-akoestische muziek maakt (en ze pas wat recenter ook op Bandcamp is gaan zetten).  Het werk Planetary Unfolding leerde ik kennen via mijn vader, die het voor me had opgenomen van Hilversum 4.
  5. Ik werd op Echo Collective gewezen door iemand die vertelde dat hij naar een concert was geweest van Radiohead door een klassiek ensemble.  Leek me helemaal mijn ding, en dat klopte dus ook. Ja, ook klassiek op Bandcamp (hoewel niet zo heel veel helaas) 
  6. Bandcamp is bij uitstek het podium voor de beginnende en/of onafhankelijke artist.  Zoals de Nederlandse Crows Labyrinth, die ambient maakt met alleen een basgitaar (en effecten).  Dit komt van zijn 2e album uit 2019
  7. Bandcamp Digging is de digitale versie van Crate Digging, je laten verrassen door wat je zo al bladerend tegenkomt. Er wordt (uiteraard) enorm veel mooie muziek gemaakt in Afrika, alleen haalt dat ons continent maar zeer spaarzaam. Maar je komt het wel steeds meer op Bandcamp tegen, nieuwe artiesten en grote namen.  Tinariwen is er een in die laatste categorie, al jaren een van de grootste Touareg bands die ondertussen ook internationaal erkenning krijgt. (tip: op 1 juni staan ze in De Effenaar)
  8. Deathprod is een andere Noorse band in deze lijst, zet dit op als 't donker is, volume op nivo 'hallo buurman' en laat je overdonderen.  Deed 't bij mij ook toen ik 't voor 't eerst hoorde bij Bob Rusche in X-Rated.
  9. Meestal vind je vooral onafhankelijke artiesten en kleine labels op Bandcamp.  Maar gelukkig vind je ook een label als Erased Tapes daar, met al hun artiesten zoals Nils Frahm en Ólafur Arnalds.  Van die laatste hier een mooi mopje muziek.
  10. Ook grote artiesten zijn niet afwezig, zo staat alles van Peter Gabriel (tip: mooi vinyl voor schappelijke prijzen) op Bandcamp, en ook alles van Sufjan Stevens.  Zijn bekende, zeg maar singer/songwriter werk, maar ook het meer avontuurlijker en electronische werk. Zoals het album dat hij maakte met zijn stiefvader Lowell Brams (ja, de Lowell van het album Carrie & Lowell) Aporia.
  11. Een van de mooiste stemmen van ons land heeft de Amsterdamse Celine Cairo. Hoewel ze alles heeft om een 'vet contract bij groot label' te kunnen hebben, houdt ze liever zelf de regie en brengt ze haar muziek onafhankelijk uit.  Logisch om haar dan ook op Bandcamp tegen te komen. Dit lied is van ongekende schoonheid, zet het rustig op repeat, dat doe ik ook meestal.
  12. Bij sommige artiesten zit het samenwerken in het DNA. En als ze dan ook nog eens van het kaliber zijn als deze 2 heren (ik heb ze nog nooit betrapt op ook maar één matig album) dan kan het alleen maar groots worden.  En dat is het ook, dit met een Edison bekroonde album VoizNoiz 3. Uit het juryrapport: “Na de toch twee eerder opvallende delen (VoizNoiz 1 en 2) gaat de in Rotterdam woonachtige Banabila samen met Nederlands beroemdste jazztrompettist Eric Vloeimans hand in hand een bruggetje over en betreedt een muzikaal landschap waar beiden nooit eerder waren geweest. Dat heeft alles te maken met de onorthodoxe aanpak van Banabila en het onwaarschijnlijke improvisatietalent van Vloeimans.” 
  13. Bob Rusche.  Zijn naam noemde ik al eerder, want veel nieuwe bijzondere muziek ontdek ik via zijn wekelijkse radioprogramma X-Rated (zondagavond 21:00-23:00 op De Concertzender). Elke keer als hij wat draait dat me extra bevalt, dan open ik de Bandcamp app en zet het bijbehorende album op de wishlist om uitgebreider te beluisteren. Zoals dit indringende en persoonlijke album Birthmarks van Hilary Woods  
  14. De songs in deze playlist staan in ongeveer chronologische volgorde zoals ik ze heb toegevoegd aan m’n Bandcamp collectie. Het album van Hilary Woods hierboven kwam uit in maart 2020, een datum die bij iedereen wel als een mijlpaal in de tijd staat: de corona lockdown.  Tijdens die lockdown kwam daar ineens Michael Stipe terug uit zang-pensioen en maakte samen met Big Red Machine deze prachtige troostende single, die ze gratis op bandcamp plaatsten. Michael is natuurlijk de zanger van de imho beste band ooit R.E.M., en om hem weer te horen zingen was alsof er een lang verloren vriend ineens weer voor de deur staat. Wat heb ik in de zomer van 2020 dit wonderschone lied veel geluisterd. Ik heb het tijdens het schrijven uiteraard opstaan, en krijg weer tranen van geluk, zooo moooi.
  15. Voor mij ook met de lockdown verbonden is Martin Stürzer. Martin is een Duitse componist, producer en piano, synthspeler die, toen de normale optredens wegvielen, begon met concerten vanuit zijn huis live te streamen op YouTube. Elke maand (nog steeds) geeft hij een “Home Concert” op YouTube, en van veel van die concerten mixt hij dan een album dat hij via Bandcamp uitbrengt. Meestal alleen als digitale download, maar van sommige ook een fysieke release, zoals ook Spaceport.

Wat meer over de auteur:
Bandcamp: https://bandcamp.com/henkjan
Blogs: https://ondergewaardeerdeliedjes.nl/author/henkjan-olthuis/
BlueSky: https://bsky.app/profile/audiohenkjan.bsky.social

Blijf op de hoogte