De Playlist #8: PoptimaformaIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Poptimaforma

De laatste zomer van de eeuw was bedwelmend heet. Het steeg naar mijn kop en ik werd prompt voor het eerst verliefd. Ik was een jongen van 15. Geel verkleurde Méditerranée, de airco defect en nee ik hoefde geen Orangina meer. Uit de boxen klonk Franse house, in gelijke mate opgewekt en dromerig. Ogen dicht, nog 3 keer een ‘aire de repos’: over een etmaal ben ik thuis.

Franse house (ook wel filterhouse) kende zijn hoogtijdagen net voor het jaar 2000. De kern van het genre werd gevormd door warmbloedige, melodieuze tracks met dwingende baslijnen en vaak samples van vocalen. Het debuutalbum van Daft Punk is te bezien als een vroege klassieker. Cassius, Modjo, Armand van Helden, maar ook de vroege David Guetta en Eric Prydz scoorden echte radiohits met dit geluid. De afgelopen 10 jaar is het genre ondergesneeuwd, ondanks prachtige producties en remixes van onder andere Lifelike, Alan Braxe, Fred Falke en Kris Menace. In hun werk zijn disco, house, italo, techno en pop verweven tot iets wat ik zie als de erfenis van hetgeen ik hoorde, in 1999, achterin de auto.’

Blijf op de hoogte