De Playlist #76: Vinyl In DaysIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Vinyl In Days

Ten eerste wil ik Stookhoksessies bedanken. Toen ik gevraagd werd om een playlist met 15 tracks te maken zei ik direct ja! Maar dan begint het… 15 tracks, wat ga je dan kiezen? Ik heb een vinylverzameling van ongeveer 1400 albums (kijk zeker op het schitterende Instagramaccount), dus de keuze is reuze. Daarom heb ik gekozen om voor deze playlist een selectie van Rare Grooves en Jazz-Funktracks te kiezen. 

Roy Ayers Ubiquity - Everybody Loves The Sunshine

Roy Ayers is een genie als het om jazz-funk gaat. Deze track was mijn eerste kennismaking met hem en sindsdien ben ik fan! Ik heb al aardig wat albums op vinyl in mijn collectie, maar dit album blijft toch mijn favoriet. 

Sam Dees - Troubled Child 

Een track van een rare soulalbum dat naar mijn mening meer aandacht mag krijgen. De track geeft me kippenvel, iedere keer weer opnieuw. Zijn stem is uniek en zijn teksten diep en betekenisvol. Het hele album is een aanrader! 

Andy Bey - Celestial Blues 

Andy Bey is een jazzvocalist die maar één keer in een generatie voorkomt. Uitgerust met een stembereik van vier octaven en met teksten die je woord voor woord raken is zijn stem erg uniek. Zijn album Experience And Judgment, waar deze track ook op staat, raad ik eigenlijk altijd aan als mensen mij vragen voor nieuwe muziek.

Herbie Hancock - Watermelon Man 

Funky en Jazzy.. Je houdt er van of helemaal niet. Ik ben zelf groot fan van Herbie Hancock. Ik heb bijna alle albums van hem in mijn vinylcollectie. Deze track was mijn kennismaking met Herbie. Ik vond het meteen apart hoe hij zoveel funk in een jazztrack kon stoppen. Elke dag luister ik wel iets van Herbie! 

Odyssey - Our Lives Are Shaped By What We Love 

Laten we de bandnaam niet verwarren met die van de discoband. Eigenlijk kun je deze band en het album niet echt in een specifiek genre plaatsen; het is een mix van folk, soul, rock en jazz. Dit is een stukje Motown zoals je het nog nooit gehoord hebt. Ja, ik zei Motown, omdat dit album is uitgebracht op Mowest. Berry Gordy Jr., de oprichter van Motown, bedacht in 1971 het label Mowest: een nieuw label dat in LA (USA) gevestigd was. 

Idris Muhammad - Could Heaven Ever Be Like This 

Een van beste jazz-funkalbums ooit! De track heeft ook een vleugje disco. Eigenlijk komt dat op alle tracks van het album wel iets terug. 

Leo’s Sunshipp - Give Me The Sunshine 

De meest iconische en zeldzaamste groovetrack! Give Me The Sunshine werd gecomponeerd door Johnny Simone in de tijd dat hij samenwerkte met Stevie Wonder bij Motown. Anderen in de groep waren Kenny Stover en Alvin Few. Alledrie zijn ze geboren onder het sterrenbeeld Leeuw. Een fantastische track! 

The Supreme Jubilees - Do You Believe 

Het enige echte album dat deze band ooit heeft opgenomen. Als ik naar dit album luister, hoor ik dat ze het echt menen en geloven in wat ze zingen en spelen. Het is niet overgeproduceerd of glossy, maar heeft in plaats daarvan een rauw gevoel. Dat draagt alleen maar bij aan het hart en de ziel die geïnvesteerd zijn in het opnemen van deze nummers. Het album werd oorspronkelijk uitgebracht in 1980, maar kreeg nooit het echte succes dat het zou moeten hebben. Ook is de track It'll All Be Over een favoriet. 

Placebo - Inner City Blues 

Een Belgische band die een erg coole jazz-funk/soulalbum heeft gemaakt. 

De track is een sample van Marvin Gay, gemaakt door de genie Marc Moullin en zijn fantastische band! 

Lyn Collins - Think (About It) 

Deze vrouw heeft een bijzonder mooie, rauwe stem. Haar bijnaam is de Female Preacher en dat kun je ook gelijk horen op het intro van de funky track Think. De producer is James Brown (die ook dit nummer schreef) en als achtergrondband hoor je de J.B.’s. Uitgebracht op James Brown People Recording in 1972. Lyn Collins is bij verre na de meest gesamplede vrouwelijke artiest ooit! Een favoriet bij hiphop- en r&b-producers. 

Harlem River Drive - Idle Hands 

Een legendarisch Latin-funkalbum - onder leiding van Eddie Palmieri! De plaat is een historisch crossover-album uit het begin van de jaren zeventig. Het is opgenomen aan het einde van het Latin-soul-tijdperk, maar met de prachtige mix van Puerto Ricaanse soul, Spanish Harlem Latin en New Yorkse funk.

Ik raad het hele album aan! 

The Headhunters - God Make Me Funky 

Dit is dezelfde band als op de track Watermelon van Herbie Hancock. Zonder Herbie, maar nog steeds funky! 

RAMP - Come Into Knowledge 

Ik ben een groot fan van Roy Ayers, dus dit album en deze track ontbreken zeker niet in mijn vinylcollectie. Dit is een sideproject van Roy. Op dit album staat ook de track Everybody Loves The Sunshine, maar dan in een andere uitvoering. Het is een populaire plaat onder de rare groove collectors. 

Rotary Connection - I Am The Black Gold Of The Sun 

Dit nummer is door de tijd gereisd om je te laten grooven! Het werd voor het eerst uitgebracht in 1971 op de EP Hey Love van Rotary Connection, een obscure band die wordt bestempeld als psychedelische soul, met de koningin Minnie Ripperton op zang. 

Milton Wright - Keep It Up 

Milton Wright is de broer van Betty Wright. Hij is minder bekend dan zijn zus, maar ondanks dat bracht hij een aantal albums uit voor Alston Label. Keep It Up en Friends And Buddy’s zijn mijn favorieten.

Blijf op de hoogte