De Playlist #67: niels aalbertsIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Niels Aalberts

Als eindredacteur van VPRO 3voor12 word ik dagelijks van alle kanten bekogeld met nieuwe muziek door enthousiaste collega's, de ene ontdekking nog mooier en beter dan de volgende. In hun niet-aflatende enthousiasme herken ik mijn eigen muzikale honger, die met de jaren en de eindeloze zoekmogelijkheden van internet alleen maar groeide. Elk obscuur genre werd vind- en doorzoekbaar en de poorten van de complete muziekhistorie zwaaiden volledig open. Met 1 klik luisterde je Nick Drake omdat Belle & Sebastian in OOR zijn werk roemden. Eindeloos digitaal crate diggen om mijn muzikale honger te stillen en smaak aan te scherpen.

Als mensen, muzikanten, journalisten of vrienden mij daarna die eeuwige en onvermijdelijke vraag stellen ('Waar hou je eigenlijk zélf van?') dan is het eerlijke antwoord: zangers en zangeressen van de buitencategorie, die ziel en zaligheid leggen in de beste songs, gespeeld door de beste muzikanten. En dan kom ik net iets te vaak uit in de jaren '70, en ook dat woord 'ziel' gebruik ik niet voor niets in mijn antwoord. Mijn playlist staat dus vol met 15 favoriete soulplaten, of beter samengevat 'soulful', vaak heel oud en naar het einde toe meer recent, voorafgegaan door een kleine muzikale knipoog naar de hele lijst. 'Marvin'? Eén van de allergrootste natuurlijk, maar doe mij Donny Hathaway maar! Die paste er niet echter niet meer bij, dus die stop ik bij de volgende 15.

Volg Niels hier op Twitter.

Blijf op de hoogte