De Playlist #57: het beste van 2021Iedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Het beste van 2021

Fentom
|grens| - geen mens die op mij let
|grens| is een nieuwe en mysterieuze nieuwe act uit mijn stad Enschede. Mysterieus omdat niemand uit de scene weet wie het zijn. De lofi leftfield electronics zijn sfeervol en lekker gruizig. Het schijnt dat ze voor dit album 24 uur in een afgezonderde hut zijn gaan zitten om het te maken. Ze recorden vrijwel alles in 1 take met hun analoge gear en fx dus "the moment" is waar het om gaat. Het mysterie en de sound grijpen me en daarom de nummer 1 in album top 3

Skee Mask - Pool
Dit album zit zo vol inspiratie dat je er iedere keer weer door weg wordt geblazen. Alle vibes waar ik blij van wordt zitten er in: van onmeunig diepe ambient tot freaked out up tempo IDM

VC-118A - Spiritual Machines
Hele toffe sound design en vette eigenzinnige tracks voor de dansvloer. Er zitten overigens ook een aantal ambient pareltjes bij. Voor mij is dit de eerste kennismaking met deze artiest dus ik kijk uit naar meer

Timo Pisart
Arooj Aftab - Vulture Prince
Ik versta er geen hout van, toch vóél ik het verdriet waarover Arooj Aftab zingt. Wat een prachtige, tragische plaat die aanvankelijk wat dreigde onder te sneeuwen, maar nu toch z’n publiek vindt. Op Le Guess Who was het ook geweldig mooi.

Better In The Dark
Future Self - Sunbeam (Mentat Breaks Mix)
So many outstanding, amazing tracks this year; #house #techno #dnb #trance #synthpop etc. But this one just hits me everytime… The @mentataudio remix of @futureselfhouse #Sunbeam.

Jesse Burkunk
Meetsysteem - Heel Even Niets
Het is een beetje smokkelen want hoewel de clip van ‘Heel Even Niets' uitkwam in 2021 is de track zelf van vorig jaar. Toch kies ik voor deze geweldige video omdat ik deze video veruit het meest heb bekeken. Het is de combinatie van de kraut achtige muziek met een patroon en ritme dat ruim 8 minuten doorgaat, voortstuwt, prachtig opbouwt en perfect aansluit bij het verhaal wat we zien. Het heeft weinig zin om de clip uit te leggen want net als de teksten van Meetsysteem zit het vol mysterie en laat het veel aan de verbeelding over. Tegelijk voelt alles wat we zien en horen ook vreemd actueel. Wat mij betreft een absolute tip, ga het kijken.

Cian (@BIGBUBBAHRECORDS)
The Seven Ups - Hold Fast to the Void
The Seven Ups are well known here in Melbourne and I hope that they start getting more recognition worldwide. This is one of my favourite tracks off their most recent album, released in June of 2021. Best described as a combination of afrobeat, psychedelic rock, soul and funk… The Seven Ups have been a shining beacon of joy throughout yet another year of pretty dreadful news. Their live shows are legendary too. In essence, they provide a damn good, damn funky time for everyone willing to give them a chance.

TMBCT
Gaspar Claus - Une Foule
Het jaar 2021. Het was (weer) een jaar van vallen en opstaan, én toch weer heel anders verlopen dan dat we eind 2020 voor ogen hadden. Op dansgebied was het helemaal huilen geblazen. De vinylliefhebber was overigens niet veel beter af met beperkte perscapaciteit, steeds schaarsere grondstoffen, achterlijk hoge prijzen en lange levertijden.

Voor ons als Stookhoksessies sneuvelde ook het ene na het andere plan. Maar gelukkig hebben we, door de variate aan platformen die we hebben, toch nog zeker veel fijns met jullie kunnen delen. Denk aan de prachtige playlists en ronkende Stookcasts, de 200e Stookcast die we vierde vanaf een wel heel bijzondere locatie en natuurlijk de Huisgestookt editie tussen de immense collectie van Wilco. Mooie dingen om op terug te kijken!

2021 was gelukkig dus niet alleen maar één groot tranendal. In tegendeel, platencollectie-technisch was het helemaal nog niet zo’n slecht jaar. Ik heb ruim 40 releases mogen bijschrijven, waarvan er meer dan 10 zelfs albums waren. Dat is voor mijn doen een bijzonder “goede vangst” en was in voorgaande jaren op voorhand al uitgesloten. Het kiezen van een ‘track van het jaar’ maakt het daarentegen wel des te lastiger, want er is echt heel veel goede nieuwe muziek uitgebracht.

Toch kies ik uiteindelijk voor een track wat helemaal nog niet tussen al die nieuwe aanwinsten te vinden is. Een track van een album (speciale uitgave) wat ik al sinds juli in presale heb staan en enorm naar uitkijk. Een album wat in september verscheen, maar waarvan de releasedatum van de speciale uitgave nu al 4 keer verschoven is en waar het einde nog lang niet in zicht lijkt. In dat opzicht vat dàt het afgelopen jaar best goed samen.

Tim Pettersson
Joseph ashworth - Cobalt

Easyrider
Julien Bracht - Suprawater
Wat een opgaaf weer, of je even het beste nummer van 2021 kunt opgeven, dank je Stookhoksessies voor deze onmogelijke taak. Maar, tuurlijk doen we dat graag, want ik hou net als hem ook van lijstjes.
Tja, purist als ik dan ben moet het wel een track zijn die op vinyl is uitgekomen en die ik in mijn verzameling heb toegevoegd. Maar ja, dat zijn er nogal wat, want ondanks de ogenschijnlijke malaise door de pandemie, is er het afgelopen jaar weer een shitload aan toffe muziek uitgekomen en elk jaar denk ik weer opnieuw, dit jaar zal wel een keer wat minder zijn, of nu ga ik het rustiger aan doen… haha, weer niet gelukt. Ik blijf mezelf ieder jaar opnieuw betrappen als de onbegrensde, onverzadigde, ongenadigde, avontuurlijke en ontdekkende vinyl muziek junk die ik ben.
Leuk gezegd allemaal maar wat is voor mij nu de track van 2021. Laat ik eerst zeggen dat ie eigenlijk niet bestaat, die ene plaat/track, niet voor mij, echt onmogelijk. Beter check je mn discogs account voor mijn lijstje “Highlights 2021” en mijn Insta account, voor een compleet overzicht, wel zo eerlijk ten opzichte van al die mooie nummers die het niet tot deze post hebben gehaald.

Terug naar de vraag.

Ik heb uiteindelijk na veel wikken en wegen gekozen voor Julien Bracht - Suprawater van zijn dit jaar verschenen debutalbum Now Forever One. Het hele album is ronduit schitterend. Sferisch, diep, euforisch, techno, trance, ambient, het is er allemaal en hoe! Lees anders mijn complete comment maar op mijn socials.
En dan nog dit, wat een prachtig diepzinnige titel, ja echt.
“Now” is nu, het heden, de realiteit, voor mij betekent dit “geniet in het nu, het leven is zo voorbij”
“Forever”, zijn album en zijn muziek, vereeuwigd vastgelegd, fysiek en op het web, voor altijd.
“One”, eens Julien, op 1, ook voor mij, dank je wel hiervoor.

Cheers, Wilco aka Easyrider

Train Wreck Sessions
Lady Blackbird - Collage (Calibre Remix)
“Hoewel de laatste jaren Techno toch wel de boventoon voert in mijn platenkast, is mijn ‘oude liefde’ Drum n Bass nooit ver weg geweest. Wat uiteindelijk heeft geleid tot een flinke selectie Drum n Bass en Jungle in mijn platenverzameling, begon ooit met Reprazent’s Share the fall. Een zeer ‘besmettelijke’ combinatie van halftime zwierige vocals met daaroverheen de catchy highspeed breaks van Drum n Bass. Dit jaar bracht Lady Blackbird haar debuutalbum uit: Black Acid Soul (op Foundation Music). Marley Munroe (de lady achter Lady Blackbird) heeft een plaat vol jazzy pareltjes afgeleverd. En laat haar schitterende vocals op ‘Collage’ (de B1 op de ‘kind of blue coloured’ vinylversie) nu ook nog eens heerlijk combineren met de Drum n Bass van Dominick Martin aka Calibre.
Een echte plaat van het jaar moet je wat mij betreft kippenvel geven. En dat zou met deze track zeker moeten lukken! Enjoy.”

Vigro
For Those I Love - I Have A Love (Overmono remix)
Overmono heeft ons in 2021 verwend met een aantal heerlijke releases. Check ook zeker hun Fabricmix. De remix die ze van 'I Have A Love' maakten is er echter eentje van de buitencategorie. Het orgineel is een fantastische basis om een remix van te maken maar de valkuil is al snel dat het een kazig geheel gaat worden. Zo niet deze mix. De opbouw, het gebruik van het origineel, het los laten gaan van de track zonder dat het één en al effectbejag wordt. Echt te gek. Voor mij één van dé tracks van 2021.

Blijf op de hoogte