De Playlist #47:
Space ExposureIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Space Exposure

1. Balil – Merck 
Met de uitmuntende verzamelaar Bytes uit 1994 dropt Black Dog Productions tracks van o.a. Plaid, I.A.O., Close Up Over en Balil. Laatstgenoemde is Ed Handley, een van de twee Plaid-leden. Fantastische track.

2. Morphology - Digitalis
Fins duo dat bezig is sinds 2009. Na het sterke vorige album Traveller van twee jaar terug brachten ze recent het geweldige Horta Proxima uit op Firescope Records, het label van Steven Rutter (B12). Verwacht IDM, techno en electro van een onontdekt spaceshuttlegenootschap.

3. Burial – Shell Of Light
Een van dé producers van deze eeuw. Van de gruizige en mistige dubstep classic Untrue met invloeden uit rave, garage en jungle. Gamechanger. Dit nummer is als een warm knisperend deken. Wat een subtiel sublieme samples en weelde.

4. The Future Sound Of London - Flak
Smaakvolle spacerij van de weergaloze dubbelaar Lifeforms uit 1994; een experimenteel meesterwerk in de IDM, techno en ambient. Dit met dub flirtende nummer is een hoogtepunt op een tijdloos album.

5. CUTS – Maboroshi
Het nieuwe album van composer/filmmaker Anthony Tombling jr. komt op 4 december uit, maar voorganger A Gradual Decline is al bloedmooi en stond op nummer 2 in m’n Jaarlijst 2018. Prachtplaat vol melancholische IDM en ambient met af en toe flarden noise en drones. Het doet me qua sound soms denken aan postrockbands als Explosions In The Sky en Mogwai. Dit is een van de meeslepende hoogtepunten, maar kiezen is eigenlijk onmogelijk met zoveel fraais.

6. Fort Romeau – New Wave
Britse producer die met zijn album Insides in 2015 een kosmische kraker dropte. Van die plaat komt deze sublieme openingstrack die je door de zoemende bas de diepte in zuigt. Dit nummer heeft een soort glinstering over zich die je opbeurt. Hoe de track langzaam aanzwelt als die bas er vanaf 2.07 inkomt is subliem. 

7. The Prodigy – Weather Experience
In 1992 zat ik met m’n broertje en een vriend heel diep in The Prodigy. Debuutalbum Experience en opvolger Music For The Jilted Generation zijn echt sleutelplaten in m’n leven geweest. In die tijd tapeten we ons ook suf als Steve Mason zijn rave-, drum’n’bass- en breakbeatplaten in de ether slingerde op de internationale radiozender BFBS. Weather Experience is zo typisch Brits ook met dat Engelse weerbericht in de intro, die ‘synthstrijkpartij’ en die gruwelijk knisperende breakbeat. In het middenstuk barst de regen en onweer los en is het onheilspellende snelle ‘breakbeatacid’ wat de klok slaat. Toptrack.

8. Kuedo – Slow Knife
Samen met Ital Tek staat Kuedo voor mij ‘on top’ qua hedendaagse artiesten die opereren binnen het speelveld van IDM, elektronica en sound design. Slow Knife is de titeltrack van een sci-fi soundtrack in space. Een uitmuntend geproduceerde track die zich door een kleurrijk, nevelig, apocalyptisch universum baant.

9. Ital Tek – Diamond Child
Ital Tek is al jaren m’n favoriete producer. Deze Brit combineert sound design-achtige elementen met abstracte IDM en elektronica. Zijn muziek roept sfeer en emotie op. Een prachtige symbiose van donker en licht. Twee albums zijn voor mij classics in het genre: Hollowed (2016) en Outland (2020). Die laatste is mijn album van dit vreemde jaar. In het nummer Diamond Child zit voor mij alles: kleurklanken, gevoel, melancholie, verdriet, hoop.

10. Autechre – Nil
Classic. Niet normaal. Luister maar.

11. Konx-Om-Pax feat. Nightwave – I’m For Real
Schotse dj en producer uit Glasgow die in Berlijn woont en verschillende sterke albums op kwaliteitslabel Planet Mu uitbracht. Heerlijke clubtrack met een zomerse technofeel van een van m’n favoriete albums uit 2019. Ondergewaardeerde topproducer als je het mij vraagt (en dat wordt het).

12. Special Request – Panaflex Sunrise
Dit doet me denken aan die jaren 90 Warp-sound. Heerlijke warme IDM/techno van de bovenste plank. Hypnotiserende spacerijen met een diep bedwelmende bas en een subtiel kickende snare. Van het fantastische album Bedroom Tapes uit 2019 dat uitkwam via het Britse label Houndstooth.

13. Fentom – C11.H15.No2
Enschedese producer en opkomend talent in de Nederlandse IDM en elektronica. Hij staat op de verzamelaar Nieuwe Elektronische Waar 2020 voor producerstalenten uit Oost-Nederland en bracht in 2019 zijn gevarieerde debuutalbum uit vol IDM, glitch en hiphop. Van dat album is dit m’n favoriete track. Ik ben zelf onder m’n artiestennaam Space Exposure bezig met een EP samen met Fentom die in 2021 uitkomt. Dat wordt gefreakte IDM/electronics.

14. DJ Shadow – Napalm Death / Scatter Brain
Tja, wat moet ik hier verder nog over zeggen? Slottrack van het baanbrekende meesterwerk Endtroducing uit 1996, een album dat ik echt grijsgedraaid heb. Tevens een van m’n favoriete albums ooit. Bijna volledig gemaakt met samples. Mijlpaal in de instrumentale hiphop. De switch halverwege naar die kletterende breakbeat neigt naar drum’n’bass.

15. Aphex Twin – Ageispolis
De Meester. Punt.


Meer info en eigen materiaal via:
twitter.com/spaceexposure
spaceexposure.bandcamp.com
sptfy.com/spaceexposure

Blijf op de hoogte