De Playlist #46:
JapeIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Jape

Erg leuk dat ik gevraagd ben om een playlist aan te leveren! Ik ben al jarenlang een actieve gebruiker van Discogs en heb in het verleden ook veel tijd doorgebracht op de forums van Clubcharts en Bitte ein Beat!, en heb blijkbaar een beetje een reputatie opgebouwd.

Wat muziek betreft heb ik veel verschillende interesses, maar ik ben een grote liefhebber van trance, techno en hardcore uit de jaren ‘90, en dan met name de rave- en (hard)trance sound van rond 1995. Dus daar gaat deze playlist over.

De eerste verzamel-cd’s die voor mij op dit gebied een ontdekking waren, dat waren de eerste delen van de Rave-Parade serie, van Charly Lownoise & Mental Theo. Die waren al groot in Duitsland in die tijd en hierop verzamelden ze een mix van Duitse rave (denk aan Marusha, Westbam, Mark ‘Oh, RMB, Raver’s Nature en Sunbeam), gabber en (happy) hardcore. Later heb ik delen van de series D.Trance, Rave Mission en Trancemaster (die ging al wat langer mee) verslonden en vele mooie ontdekkingen gedaan.

Het was een periode waarin techno, trance en hardcore commercieel interessant geworden waren, maar ook een periode waarin er muzikaal gezien nog niet zoveel in hokjes gedacht werd als de periode daarna. Helaas ik toen nog wel te jong om de bijbehorende party’s te bezoeken, maar als je de beelden van de Love Parade en Mayday uit die periode ziet.. dat moet fantastisch geweest zijn.

In mijn playlist vind je een diverse mix van tracks uit de periode ‘93-’96 die voor mij het gevoel ervan goed weergeven. Trance-tracks van labels als Eye Q en Superstition, bekende klassiekers van bijvoorbeeld Drax (Amphetamine) en Jam & Spoon (Follow Me, om het tempo mee op te voeren) en ook nummers uit Italië, Nederland en België (op Bonzai Records zijn echt talloze klassiekers uitgebracht). Ik heb nog aardig mijn best moeten doen voor de selectie, want veel pareltjes zijn helaas nog niet op Spotify beland.

En hard op het einde, maar niet té, met RMB als onontkoombare afsluiter, want die hebben de allerbeste, meest creatieve nummers gemaakt in deze periode. Hun “Spring” heeft de Top 40 zelfs gehaald, maar ze hebben nog veel meer moois gemaakt.

Hopelijk valt er voor jou als luisteraar ook nog wat in te ontdekken. Wil je meer zoals dit horen, check dan ook eens de mixen van mijn Duitse geestverwant Yoko op Youtube: https://www.youtube.com/user/yokotube

Blijf op de hoogte