De Playlist #45:
Michiel EskesIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Michiel Eskes

Aangezien de reboot van mijn oude radioprogramma deepMonday tot podcast aanleiding is om mij te vragen een playlist samen te stellen, is deepMonday (toen en nu) het kader geworden om tot de selectie van deze slechts 15 tracks te komen. Platen schrappen is nog steeds niet leuk, maar zo wel iets beter te verantwoorden voor mezelf.

De deepMonday Podcast check je hier!

Ulrich Schnauss – Goodbye
Gedraaid door Nuno dos Santos bij zijn tweede bezoek aan onze show. Hij was ooit al de allereerste gast-dj die we ontvingen toen ik net 4 shows achter de rug had. Ook dat was om verschillende redenen memorabel, maar die anekdote parkeer ik nu maar even. Vooral ter bescherming van mijzelf.

In dit geval kwam hij zijn samen met TJ Kong gemaakte album After Dark, My Sweet primeuren, gevolgd door een dj set. Dit was een van de eerste platen uit die set. De filmische sfeer en vooral dat bedje wat vanaf 6:18 nog even blijft liggen vind ik magistraal. 

Neil Landstrumm – Old Rabbits
Gekozen om 2 redenen. deepMonday is voordat ik in beeld kwam ooit gestart als de diepere aan- en invulling van de wekelijkse programmering op XT3 Techno Radio. Logischerwijs was de muzikale inhoud gebaseerd op techno, maar ik wilde erg graag dat stijlkader zoveel mogelijk oprekken. Ik denk niet dat alles wat ik heb gedaan en gedraaid bij iedereen altijd in goede smaak viel, maar die vrijbrief kreeg ik mede dankzij tracks als deze wel.

Daarnaast heb ik deze er ooit ingeknald tijdens een set bij Prilpop in Sevenum (of all places). Na een slotset van 2 uurtjes techno kreeg ik onverwacht een half uur extra draaitijd cadeau van de organistie. Ik begon mijn tweede deel met deze. Echt zelden zo’n ontploffing meegemaakt op de dansvloer.
Het album Lord for £39, waar deze track op staat, is overigens in augustus weer in een re-issue uitgebracht.

Barker – Hedonic Threadmill
Ik kom echt superlatieven te kort voor zowel zijn EP Debiasing uit 2018 en zijn album Utility van vorig jaar. Even erg kort door de bocht gezegd om mijn punt te maken, maar het leek echt alsof de doffe dreun-techno de norm was. Alles voor die fistpumpjes. En dan is dit er opeens. Melodisch, uitdagend en zo op detail dat het kan wedijveren met de producties van Monolake. Maar dan zonder daar ook maar één kick voor te gebruiken. Een jaar na dato heb ik nog geen andere artiest gevonden die mij zo heeft weten te verrassen.

Duplex – Mysterious Unraveller
Detroit aan de maas hè. Duplex was er en opeens waren ze weg. Er hing zoveel mysterie omheen dat toen we een glimp van ze opvingen via het blog Eclectro, ik besloot gewoon maar eens een mailadres op te speuren om te kijken of we iets konden regelen voor deepMonday. Op een hete zaterdag strontnerveus naar Rotterdam gereden. Blijken John en Chris toch oer-nuchtere en de meest vriendelijke gasten te zijn. Een goede bak koffie met wat lekkers erbij en even bij ze in de studio mogen gluren. Het leven was gewoon even zo gelopen waardoor ze uit beeld waren. Kan gebeuren. Ja toch?

Hun speciale 2 uur durende mix van toen zingt trouwens nog steeds op Mixcloud rond. Nog steeds echt de moeite waard om te checken!

Vince Watson – Fragment 7
Een van mijn absolute muzikale helden. Toen hij, in de begindagen van de show, ooit in De Helling in Utrecht moest draaien ben ik eigenlijk door anderen gepushed om erheen te gaan en hem te interviewen. Iets wat ik nooit eerder had gedaan. Hij is uiteindelijk het startpunt geweest van onze specials waarin we door de carrière van een artiest gingen aan de hand van 10 tracks. Uiteindelijk contact gehouden en toen hij in Amsterdam kwam wonen werd hij een zeer regelmatige gast van deepMonday. Zijn livestream set op 909-festival in mei is ook het zetje in de rug om de draad weer op te pakken. Om vele (persoonlijke) redenen had Mystical Rhythm de meest voor de hand liggende track geweest. Daarom dus Fragment 7.   

Tim Exile – Listening Tree
Artiest uit de stal van Warp, met producties die schatplichtig zijn aan de IDM van een Squarepusher en Aphex Twin. Tim Exile viel vooral op door zijn liveperformances waar de interactie met publiek ook dienend is aan de tracks die ter plekke in elkaar geimproviseerd worden. Net een treetje verder dan wat KiNK doet, maar ook nog eens in combi met een flinke dosis humor. De muziek is van zichzelf al heavy genoeg, dus dat mag best met een glimlach gebracht worden. De kans gekregen om hem na een optreden in Ekko te interviewen voor opnieuw een artist special. Dat deden we gewoon op de gang met een biertje erbij. Dus ook daar mocht aanwezig publiek hun bijdrage doen aan de opname.

Nu de drijvende kracht achter de app Endless, wat het voor iedereen mogelijk maakt om zelf en met andere users een track in elkaar te zetten, of gewoon lekker te klooien.

Legowelt – Sketches from Another Century
Source festival 2010. Wat een weekender had moeten zijn, werd op de zaterdag beëindigt met een evacuatie vanwege een levensgevaarlijke storm. Wij waren erbij om verslag te doen en Legowelt was een van de artiesten die mij zonder voorbereiding in de schoenen geschoven werd. Geweldige producer die alleen rekening houdt met wat hij wil doen. Daar hou ik van.

Applescal – The Key of Genes
Pascal heb ik leren kennen doordat we in 2009 op hetzelfde feest mochten opdraven. Na zijn liveset aan mij om het stokje over te nemen in aanloop naar The Youngsters. We waren beide ruim op tijd aanwezig, zijn aan elkaar voorgesteld en dat klikte wel. Het kon niet uitblijven hem ook een aantal maal in de studio uit te nodigen.

Deze track is afkomstig van zijn tweede album. Duidelijk nog geïnspireerd door de Border Community-hoek, maar inmiddels al lang en breed (ook als label-eigenaar van Atomnation die artiesten als Polynation en David Douglas naar voren heeft geschoven) zijn eigen strepen verdient.     

Tonepushers – Daydreamer (Jesse Somfay remix)
Gedraaid door Patrice Bäumel bij een van zijn bezoekjes aan de show. Jesse Somfay kon ik niet in de studio krijgen, maar heeft wel eens een speciale mix voor deepMonday aangeleverd. Die heeft zijn vrijbrief meer dan benut, want hij kwam een week later met een mix van liefst 4 uur op de proppen!

Voor wat betreft de track zelf vind ik het echt een geschenk dat je ruim 4 minuten de tijd krijgt om in te mixen, voor deze echt de ‘lead’ hoeft te pakken. Prachtige melodielijn en vocals. Ook heerlijk dat de break er niet zo dik bovenop ligt, maar lekker in de flow van de track blijft. Dus geen drop, CO2-kannonen en dat soort overdreven gedoe. Een bescheiden, maar toch stand-out plaat waar je gewoon lekker in moet gaan zitten.

Helena Hauff – Hyper-Intelligent Genetically Enriched Cyborg
Als het ooit zover komt dat ik weer ‘iets’ met gastartiesten ga doen, staat Helena Hauff naast Sam Barker bovenaan mijn wishlist van nu. Meedogenloos en compromisloos als dj die je zonder pardon de hele dansvloer over beukt met waanzinnige electro/techno-sets. Ik kan alleen maar heel vrolijk worden van dat geweld.

Op dit moment heb ik overigens nog geen enkele plannen om iets met gastbijdragen te doen en het valt natuurlijk te betwijfelen of ik uit deze categorie iets geregeld kan krijgen. Maar de lat mag best hoog gelegd worden wat mij betreft. Er zijn meer dingen gelukt die we voor onmogelijk hielden. 

Agoria – La 11eme Marche
Wederom iemand die we hebben opgezocht voor een interview en artist-special. Zo kwamen we te weten dat La 11eme Marche letterlijk de eerste track is die Agoria ooit geproduceerd heeft. Erg fijn om te weten wanneer je zoals ik als ‘wannabe producer’ een harde schijf vol met projecten hebt die waarschijnlijk nooit het daglicht zullen zien.

Overigens was de release niet direct erg succesvol, maar er liep in Frankrijk nog een dj rond genaamd die er wel iets in zag. Dat was Laurent Garnier. En met zijn hulp kwam er een tweede release op een ander label. De rest is geschiedenis.

Krampfhaft – Mostly Empty Space
Eigenlijk is Krampfhaft een soort van in mijn schoenen geschoven doordat we in aanloop naar een feest waar wij beiden op de line-up stonden in deepMonday vast wat aandacht gaven hieraan. De organisator nam hem mee als gast. Dat was mij toch een aangename verrassing!

Vooral het niveau van zijn eigen producties vielen erg op in de set die hij toen draaide. Als je dan ziet wat hij tot op heden zicht- en onzichtbaar op zijn cv heeft gezet qua feesten en projecten waar hij bij betrokken is. Altijd leuk als je dan kan zeggen dat je ‘er vroeg bij was’.

Monolake – Axis
Robert Henke is natuurlijk een oppergod in de electronische muziek-industrie. Op een 360-avond in TrouwAmsterdam mocht ik als Lesion (een dj-duo wat ik vormde met Ditty Menon), openen en overpakken rondom een 3D audiovisuele liveset van hem. Dat is inderdaad een hele mond vol. Vooral voor het optreden uit hadden we de kans de meest gefreakte platen uit de tas te trekken. Als dj echt genieten geblazen wanneer dat kan. Ik had in aanloop tevens alles al klaar om een special te maken, ik hoefde hem alleen even te spreken zien te krijgen. Helaas pindakaas. Ik schrijf zijn naam nog maar even bij op de wishlist…

Roger Gerressen – Shirin
Nijmegen, Planet Rose, uitstekende dj, even zo goede producer (in beide gevallen zowel solo als met ESHU) en ook iemand die je op het vlak van hiphop nog de nodige tips en kennis bij kan brengen. Er werd zo’n jaar of 10 geleden om mij heen weleens gezegd dat Roger en ik wel gelijkenissen hadden en dat hij dan de Nijmeegse en ik de Utrechtse variant zou zijn.

Met dan als klein verschil dat hij meer talent en doorzettingsvermogen heeft en er ook nog eens beter uit ziet. Zijn toch aardige details gebleken. Maar niks dan lof voor Roger!

EOD – Utrecht
Deze track is een absolute must in de lijst. Een track vernoemd naar de plek waar ik woon, inmiddels ben getrouwd, waar ons dochtertje is geboren en nog steeds helemaal thuis ben. Daarbij is deze bloedmooie plaat uitgebracht op het 030303-label van het gelijknamige dj-collectief. Deze hebben we ook al eens op de maandag als gasten mogen verwelkomen. En deepMonday wordt vanaf heden ook nog eens gemaakt in deze stad. Onmogelijk om deze niet op te nemen in de lijst. Dat laag wat in die prachtige synth-lijn ligt mensen… Oef! 

De deepMonday Podcast check je hier!

Blijf op de hoogte