De Playlist #44:
Omar Muñoz CremersIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Omar Muñoz Cremers

Het is verleidelijk om een biografische ‘best-of-sessie’ te presenteren met mijn 15 favoriete tracks aller tijden. Ik zou daar vanwege de overdaad aan mogelijkheden heel nerveus van worden. Dat vraagt om een list. De playlist die ik heb samengesteld is een soundtrack bij mijn korte verhaal ‘Een andere toekomst van house’ dat, hoe je het went of keert, ook een autobiografische component bevat.

Persoonlijke omstandigheden en de sociale stilstand afgedwongen door het coronavirus hebben me sinds lang tijd de mentale rust en tijd gegeven om weer fictie te schrijven. Ik ben van beroep commercieel tekstschrijver maar ik schrijf daarnaast graag sciencefictionverhalen en essays over technologie, sociologie en esthetiek. Bovendien heb ik altijd over muziek geschreven. In die zin is ‘De andere toekomst van house’ een hybride verhaal dat ik, achteraf gezien, altijd al ging schrijven. Het idee bedacht ik in een achteloos Twitter een-tweetje en de rol van Kraftwerk presenteerde zichzelf nadat ik bij het overlijden van Florian Schneider een korte discussie had over het historische belang van Kraftwerk: is dat een gegeven of een verhaal dat we ons zelf zijn gaan vertellen? Met een vaag idee over een aanzet ben ik aan de slag gegaan. Een ding weet ik inmiddels als schrijver: je kunt verhalen niet van te voren in detail uitdenken. Je moet schrijvend op pad gaan. Zo kom je dingen tegen die je compleet verrassen, bijvoorbeeld Bowie die in Berlijn is blijven wonen.

De nummers die ik heb uitgekozen vormen een sfeerbeeld van een periode, al volgen ze niet helemaal de letter van het verhaal. Er zijn tracks en liedjes die mij hebben geïnspireerd (‘Weeping Wall’ vanzelfsprekend) of gewoonweg in het verhaal klinken (‘Nightclubbing’, ‘It’s More Fun To Compute’). Een aantal bevat sporen van Kraftwerk als een soort voetnoten bij de vraag: hadden deze nummers kunnen bestaan zonder de Robots van Düsseldorf? De playlist is tegelijkertijd een ode aan de flits van moderniteit in popmuziek, een aankondiging van het nieuwe, die je plotseling kan overvallen op de dansvloer maar destijds vaak genoeg op de radio klonk. De toegankelijke inventiviteit van ‘Peek-a-boo’ verbaast mij na al die jaren nog steeds. Als laatste heb ik een aantal tracks toegevoegd die een bepaalde belofte in zich dragen. ‘Recat’ van Villalobos en Loderbauer heeft voor mij altijd geklonken als een totaal andere evolutie van techno, inderdaad een parallelle wereld waar Kraftwerk niet heeft bestaan. De Seefeel remix van Autechre is een mooi voorbeeld van de spannende samenwerkingen die begin jaren negentig plaatsvonden (plus een knipoog naar de tweet die alles aan het rollen bracht) en Sined Roza is ravemuziek op zijn meest utopisch. Ik sluit af met LTJ Bukems ‘Atlantis’ uit 1993. Ik luister de laatste tijd weer met veel plezier naar jungle uit de beginjaren en sta nog steeds versteld hoe innovatief de muziek was. De hoofdpersoon van het verhaal ziet een mogelijkheid voor de utopische energie van rave om op volle kracht de 21ste eeuw in te rollen, iets wat ik, en velen met mij, in de jaren negentig eigenlijk gewoon verwachtte dat zou gebeuren. De ambitie en grootste gebaren van ‘Atlantis’ vormen een belofte die nog altijd wacht om te worden ingelost. Een positievere, creatievere en minder hebzuchtige samenleving is niet alleen mogelijk, het is de enige basis om als soort te kunnen overleven. De Muur in ons hoofd moet vallen.

Omar Muñoz Cremers (Amsterdam, 1971)

Twitter: @munoz_cremers
Blog: https://toekomsthervonden.blogspot.com/
Instagram: omunozcremers

01. Patrick Cowley – Menergy
02. David Bowie – Weeping Wall
03. Kraftwerk – It’s More Fun To Compute
04. Grace Jones – Nightclubbing
05. The Associates – White Car in Germany
06. A Number of Names – Shari Vari
07. D.A.F. - El Que
08. Siouxsie & The Banshees - Peek-a-boo
09. Phuture – We Are Phuture (12” version)
10. Professor X – Professor X Saga
11. Autechre – Basscadet (Seefeelrmx)
12. Basic Channel – Phyllyps Ii/Ii
13. Ricardo Villalobos & Max Loderbauer – Recat
14. Sined Roza – I Don’t What It Is (Extended Mix)
15. LTJ Bukem – Atlantis (I Need You)

Blijf op de hoogte