De Playlist #25:
Stefan KoopmanschapIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Stefan Koopmanschap

Het is eigenlijk onmogelijk om een playlist te maken die maar 15 tracks bevat en die je iedere keer weer wil luisteren. Het voordeel van het beheren van KLUB KINK is bijvoorbeeld dat die iedere week vernieuwd wordt. Voor deze lijst heb ik een greep gedaan in de electronische muziek die mij in de afgelopen 25 jaar heeft beinvloed.

Zo was de opener van Marmion mijn eerste aanraking met ambientmuziek. Dat wil zeggen, de eerste keer dat ik zoiets had van "wow, ambient muziek kan echt mooi zijn!"

Als house DJ moet ik een klassieker als Rubb It In zeker in de playlist hebben, maar ook de 7" van Popcorn's Tap Moi La vond ik waanzinnig.

Toen ik de club en mellow house een beetje saai begon te vinden leerde ik via MTV nieuwe stijlen muziek kennen. Bijvoorbeeld On van Aphex Twin, met die timelapse video. Orbital maakte voor The Box een soortgelijke video, maar in een hele andere setting. En ook Setting Sun van The Chemical Brothers maakte veel indruk op me. Het was heel anders dan de house muziek die ik gewend was. Waanzinnig. Ik koos overigens wel de opname van hun show op Lowlands. Daar was ik bij, het was waanzinnig.

Ik ging zelf ook wat muziek maken en zette die muziek op het toenmalige MP3.com. In de community daar liep ik tegen de Amerikaanse band Electrostatic aan. Heel erg goed! Via diezelfde community werd mij verteld dat ik eens iets van Boards of Canada en Autechre moest luisteren. Ik bestelde In A Beautiful Place Out In The Country, en ik was verslaafd. Van BoC kocht ik nagenoeg alles. De Peel Sessions van Autechre kocht ik op aanraden van een collega (die muziek ging maken
onder de naam the [law-rah] collective), en van die Peel Sesions is Drane zonder twijfel het beste. Misschien wel het beste wat Autechre ooit maakte.

Via diezelfde collega werd ik de Duitse/Belgische noise/technoid industrial scene ingetrokken. Daar leerde ik onder andere Tarmvred en Noisex kennen. Twee fantastische acts, waarbij deel 1 van Subfusc me erg trok door de combinatie noise met chiptunes. Van Noisex staat helaas
bijna niets op Spotify, maar Serious Killer is wel 1 van de beste dingen die hij heeft gemaakt.

Toen ik weer iets meer radio ging luisteren kwam ik uit bij bijvoorbeeld het X-Rated themastation van Kink FM. Daar kwam Beautiful Life van Gui Boratto heel veel voorbij. Heerlijk! Op KX Red Hot leerde ik Nightcall van Kavinsky kennen. Toen Kink FM ophield te bestaan verhuisde ik iedere
zondagavond met X-Rated mee naar de Concertzender en daar hoorde ik die fantastische remix van You Want It Darker van Leonard Cohen door Paul Kalkbrenner.

Last but not least ging ik in 2017 naar ADE om Bicep te zien. Ik noemde ze toen al "de nieuwe Orbital" en ik ben nog steeds van mening dat die omschrijving wel klopt.

Blijf op de hoogte