De Playlist #22:
Atze de VriezeIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Atze de Vrieze

Is het maken van playlists een typisch jongensding? Zoals het toch vaak kerels zijn die pronken met enorme vinylverzamelingen, zoals het puberjongens zijn die cassettebandjes opnemen voor hun meisje, en toch helaas niet zo vaak andersom? Kijkend naar de lijst mensen die bijdroegen aan deze reeks lijkt het er wel op. Een indrukwekkend lijstje hoor, allemaal mensen met wiens smaak het wel goed zit.

En daar ben ik dan, nog zo’n lijstjesman, klaar om je zijn favoriete tracks van het moment te laten horen. Maar laat de rode draad dan in elk geval vrouwelijk zijn. Want godzijdank zien we de laatste drie, vier jaar achter de draaitafels in elk geval heel veel vrouwelijke smaakmakers opduiken. Vrouwen met charisma die een club kunnen uitdagen en meeslepen.

Vooral Helena Hauff ontwikkelde zich de afgelopen twee jaar razendsnel. Toen ze een paar jaar terug voor het eerst op de radar verscheen leek ze toch gedoemd tot de niche met haar ongezellige wave en electro sound. Maar meer en meer schoof ze op. Ik zag haar een keer een festivaltent omver blazen met een ongenadig hard en fel openingskwartier. Zelfs als je wist dat je je schrap moest zetten, overrompelde ze je nog. Datzelfde zag ik haar doen in de immense loods aan de Elementenstraat tijdens ADE. Dan moet je durven. Deze zomer is helemaal van haar, met een geweldige headline set op Dekmantel en een sterk nieuw album genaamd Qualms. 

In de playlist verder onder meer Lena Willikens, een Düsseldorfse die tijdens het draaien sigaretten rookt alsof ze John Wayne zelf is - sorry ik weet dat je dat niet meer cool mag vinden. En Umfang, een Amerikaanse DIY figuur die met haar boekingskantoor Discwoman het voortouw neemt in de opmars van de vrouwelijke dj. Zelf draait ze veel old school house en techno met een opvallend hoog tempo. En dan is er natuurlijk nog Peggy Gou, een protégé van Jackmaster dat haar kans al pakte op Lowlands.

Dat en nog veel meer tofs in mijn Stookhoksessies playlist! Enjoy!

Atze de Vrieze (Groningen, 1980) is een Nederlandse popjournalist bij het muziekplatform 3VOOR12 van de VPRO. Hij maakt bij 3voor12 interviews, recensies en reportages.

Atze de Vrieze heeft de Pop Media Prijs 2014 gewonnen.

Blijf op de hoogte