De Playlist #20:
Daan DrubbelIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Daan Drubbel

Voor deze playlist heb ik gekozen voor het 'genre' dat toch wel de belangrijkste aanzet heeft gegeven tot het starten van mijn 7" label. Het zijn nummers die ik in die opstartfase heel veel gedraaid heb of die ik zelf graag uitgebracht zou hebben. Sommige hiervan heb ik zelfs ook geprobeerd te releasen. Omdat dit al een aardig tijdje terug is en lang niet alles op Spotify te vinden is, zitten er ook wel een paar recentere tracks bij van artiesten die ik wel al in die periode ontdekt heb of later weer uit die scene zijn voortgekomen.

Er waren op het moment dat ik besloot een label te beginnen volgens mij 3 belangrijke namen die wereldwijd een hele nieuwe lichting producers inspireerden; J Dilla, Dåm Funk en Flying Lotus. Myspace puilde toen uit van geweldige vernieuwende muziek die helaas niet altijd een weg vond naar labels en een mooie vinylpersing. Dat was dus de directe aanleiding om die tracks dan maar zelf te gaan uitbrengen. Het Indigo Pyramid collectief was toen één van m'n favoriete ontdekkingen waaruit later bijvoorbeeld ook Shlohmo doorbrak. Eeuwig zonde dat hun albums nooit op vinyl zijn verschenen, daar ligt nog een taak...

Het was zelfs met 1 thema nog behoorlijk lastig om me tot 15 nummers te moeten beperken.  Ik heb uiteindelijk voor veel rustige nummers gekozen vol met synths en hier en daar wat vernieuwende beats om de boel een beetje scherp te houden. Van veel artiesten was het al lastig genoeg om maar 1 nummer van te kunnen kiezen, zoals Photay die vorig jaar mijn favoriete album heeft gemaakt (Onism). Hetzelfde geldt zeker ook voor Natureboy fLako, Mono/Poly, Lockah en eLan. En dan zijn er nog zo velen die de lijst helaas niet eens gehaald hebben; Zackey Force Funk, Slugabed, Groundislava, Samyiam, The Range, Chrome Sparks, Tokimonsta, Shigeto, Mndsgn, Dibiase, Teebs, Jameszoo of namen als Nosaj Thing, Kuedo en Thundercat.

Genoeg namen al weer voor een tweede deel, en dan zit ik zelfs dus nog steeds redelijk binnen één thema. Scrollend door m'n Soundcloud favourites ontdekte ik weer dat er nog wel een hoop playlists te maken zijn met andere invalshoeken. Van de moeilijkere idm/braindance tot pop en r'n'b, jazz, 16 bit of digidub, electro uiteraard en ook acid blijft altijd een trouwe bondgenoot, maar dat laat ik verder over aan m'n broeders van 030303 om te blijven releasen. Als laatste nog een shout out naar alle artiesten die hebben meegewerkt en iedereen die maar toffe muziek blijft produceren of promoten!

Daan Drubbel is eigenaar van het label Haendehoch! Phonographics (http://haendeho.ch/) wat zijn releases alleen uitbrengt op 7-inch vinyl. Check de releases op dit label ook op hun Soundcloudpagina.

Blijf op de hoogte