De Playlist #19:
René PassetIedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: René Passet

Onlangs herlas ik ‘Last Night A DJ Saved My Life’. In dat standaardwerk van de Britse muziekjournalisten Bill Brewster en Frank Broughton lees je de geschiedenis van het dj-vak en (parallel daaraan) de moderne dansmuziek.

 Via de middengolfradio en de northern soul in Groot-Brittannie neemt het tweetal je mee langs discotheken, langs de Paradise Garage van Larry Levan en de Warehouse van Frankie Knuckles naar de naargeestige verlaten straten van Detroit, waar techno werd geboren.

Verschillende invloedrijke Amerikaanse dj’s en muzikanten noemen daarbij de grote invloed die italo-disco destijds op hun had. Iemand als Carl Craig vertelt in vrijwel ieder interview wat je met hem leest hoe Klein MBO’s Dirty Talk zijn leven veranderde.

Hetzelfde geldt voor het beroemde dj-collectief Hot Mix 5 uit Chicago. In hun wekelijkse radioshow die begin jaren tachtig door de ether schalde, draaiden ze Italiaanse discoplaten van Doctor’s Cat, Capricorn en Alexander Robotnick. En hadden daarmee enorme invloed op een schare jonge dj’s en producers met namen als DJ Pierre, Marshall Jefferson en Jamie Principle. Mannen die de eerste house-platen zouden produceren en daarbij hevig werden beïnvloed door synthesizerdisco uit Europa.

In Nederland was de opwinding rond italo-disco veel minder groot. Het was de tijd van punk en new wave, van zwarte broeken en legerkistjes. Van krakersrellen en rookbommen. Daar pasten die (vaak) mierzoete synthesizermelodieën maar matig bij. Alleen in Rotterdam en Den Haag had je in relatief kleine schare liefhebbers, mede dankzij piratenzenders en clubs als de Bluetiek-In (Rotterdam) en de Marathon (Den Haag) en platenwinkels als Rhythm Import en LP Top 100.

Jongens, wat heb ik daar veel geld achtergelaten destijds. Zaterdagochtend vroeg op, een paar uur tomaten plukken in de kassen van het Westland en daarna fris gedoucht het zojuist verdiende loon uitgeven bij de zojuist genoemde platenzaken. Om ‘s avonds uitgelachen te worden door je vrienden met de vraag waarom je niet de nieuwe Duran Duran had aangeschaft.

Vorig weekend was het Lente Kabinet, het jaarlijkse fijnproeversfestival ten noorden van Amsterdam. En wie stond er pontificaal op de flyer? De 68-jarige Alexander Robotnick, die nog altijd optreedt en tegenwoordig twintigers zijn herontdekte italo-hits luidkeels ziet meezingen. Een week eerder hoorde ik de legendarische Haagse dj I-F in een volgepakte Scheveningse strandtent met een italo only set. Hij begon met The Creatures. De zaal stond direct op zijn kop.

Ik bedoel maar.

In deze playlist heb ik 15 van mijn favoriete italo-platen verzameld. Allemaal nummers die ik blind van voor tot achter ken en kan meezingen. Lach me maar uit. Of verbaas je over hoe dik de drumcomputers klinken en hoe talrijk de melodieën zijn. “Everybody Is Talkin’ About The Future.”

René Passet schrijft onder andere voor 3voor12 en DJ Broadcast. Je kunt hem volgen via twitter.com/Passetti.

Blijf op de hoogte