De Playlist #18:
Theo Ploeg



Iedere maand 15 nieuwe tracks in de playlist. Uitgekozen door één van de heren of andere relaties van de Stookhoksessies. Het kan alle kanten op.

Deze maand: Theo Ploeg

Stoppen als muziekjournalist is voor mij zoiets als stoppen met het eten van marsepein. Toch deed ik het een half jaar geleden. Begin vorig jaar koos ik ervoor om mee te helpen aan het overeind krijgen van DJ Broadcast. Dat liep uit op een debacle. De zin om naar nieuwe muziek te luisteren en erover te schrijven verdween. Nieuwe muziek luisterde ik de afgelopen maanden zelden.

Voordeel is dat ik nu muziek uit alle tijden door elkaar luister. Als muziekjournalist stond ik eigenlijk nauwelijks stil bij bepaalde voorkeuren in mijn muzieksmaak. Elke dag komen er tientallen promo’s binnen. Tijd tot reflectie vond ik niet (en nam ik niet). Het afgelopen half jaar heb ik een voorkeur ontwikkeld voor toegankelijke pop met een scherp randje. Genre doet er niet toe. Voor mij geldt dat is al sinds begin jaren negentig zo.

Hoe verschillend de nummers in mijn lijst ook zijn, ze delen een gevoel, klinken toegankelijk, hebben ergens ook een snik en traan en zorgen zo voor afstand. Dat is voor mij belangrijk. Afstand. Als extraverte introvert (ja, niet gelogen) heb ik die nodig, anders heb ik het gevoel dat ik verdrink.

Een aantal van deze nummers draag ik al jaren met me mee. Blumfeld bijvoorbeeld. ‘Cowgirls’ van Luomo ook. Luister ik vrijwel elke treinreis die ik naar Maastricht maak. De opkomende zon boven de lege natuur van het heuvelland (geen mensen dus ideaal voor een introvert), daar is het de perfecte soundtrack voor.

‘Supernaut’ van Black Sabbath ontdekte ik pas een aantal maanden geleden. Ja, ik kende het al, maar toen Ozzy ‘I’ve seen the future and I’ve left it behind’ in mijn oor schreeuwde (en ik eens goed luisterde) was ik verkocht. Dat nummer verdwijnt nooit meer uit mijn lijstje muziek om afstand te nemen.

Het samenstellen van dit lijstje zorgt ervoor dat ik weer zin krijg om over muziek te schrijven.

Theo Ploeg is a dedicated accelerationist. fictional sociologist. tells stories of possible futures. lives happily in the extreme now. researches, teaches, talks and writes. loves cats (especially adorno), pop culture, design and (new) media. lives in the old heart of europe.

investigates the theory and praxis of living in an accelerating world at studio hyperspace.

co-founder of FRNKFRT, webzine for pop, media and culture critique. designs at buro neue.

teaches and researches at iARTS and maastricht academy of media design & technology.

contact?
info [@] theoploeg [.] net
skype: theo.ploeg
twitter: @theoploeg

Blijf op de hoogte